Vesti iz zemlje

24.02.2016. 16:16

Beta

Autor: Nova Ekonomija

U 2014. godini NIS imao dobit od 14,6 milijardi dinara

„Iako su finansijski pokazatelji niži nego 2014. godine, oni su znatno viši od planiranih za 2015, uzimajući u obzir pad cena sirove nafte“, ističe se saopštenju.

Neto dobit NIS-a u 2014. godini bila je 27,8 milijardi dinara.

Dodaje se da je održanju profitabilnosti u izuzetno složenim uslovima za poslovanje u najvećoj meri doprinelo kontinuirano sprovodjenje programa operativne efikasnosti.

„NIS je uspeo da održi planirani nivo investicija i u 2015. godini u razvoj kompanije je uloženo 30,3 milijarde dinara, što je dvostruko više od ostvarene godišnje neto dobiti kompanije, čime je NIS ostao u vrhu najvećih investitora u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u 2015. godini iznosile su 151,9 milijardi dinara, odnosno 12 odsto više nego pre godinu dana.

Ta kompanija je treći put zaredom, akcionarima isplatila dividende u 2015. u ukupnom iznosu od 7,6 milijardi dinara, što je 25 odsto neto dobiti kompanije iz 2014. godine.

Kako je saopšteno, NIS je u oblasti istraživanja i proizvodnje povećao rezerve ugljovodonika za osam odsto u poredjenju sa prošlom godinom, a obim prerade nafte i dorade poluproizvoda povećan je za šest odsto i nastavljena je modernizacija preradjivačkih kapaciteta.

U 2015. godini NIS je osnovao kompaniju TETO Pančevo sa ciljem izgradnje termoelektrane–toplane kapaciteta 140 megavati u Pančevu, završena je izgradnja malih elektrana Velebit 3 i Sirakovo 2 i kompanija trenutno ima 13 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji, ukupnog kapaciteta 11,6 magavati.

Promet naftnih derivata povećan je za pet odsto u odnosu na 2014. godinu i NIS je povećao učešće na maloprodajnom tržištu naftnih derivata u Srbiji za jedan odsto.

Generalni direktor Kiril Kravčenko je ocenio da je protekla godina bila teška ne samo za NIS, već i za ceo naftno-gasni sektor u svetu i da je ponosan što je kompanija uspela da zadrži profitabilnost.

„Naš odgovor na krizu su bili timski rad, smanjenje troškova i operativna efikasnost u svim segmentima poslovanja, koji su dali očekivane rezultate zbog čega i dalje ostaju naš glavni cilj. Pred nama su teška vremena zbog čega moramo ostati fokusirani do kraja i uložiti mnogo napora na održanje profitabilnosti kompanije“, rekao je Kravčenko.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. 31.05.’21.Dakle poslednjeg dana, jer sam slučajno saznao, a 100 puta sam bio u banci nikad nas nisu obavestili da stare ch franke treba zameniti…. Na šalteru banke mi rekoše, da je rok zamene bio do 15.maja, normalno tražio sam direktora, on mi je potvrdio, da je danas zadnji dan, ali dobio je naređenje iz NBS da prekine zamenu novčanica, predložio mi je da odem u privatnu menjačnica, ali tamo uzimaju 3din. po jednom franku, što je ne viđena pljačka. Dakle mi nemamo NBS, već NBS AV. dakle sve je jasno…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.