Srbija

01.10.2016. 10:45

B92

Autor: Nova Ekonomija

U jedanaest gradova Srbije održana 11. Evropska Noć istraživača

Srbija

01.10.2016. 10:45

Pod sloganom Istraži, prikaži, znanje potraži, 30. septembra od 17 do 22 časa u, simbolično, jedanaest gradova Srbije, održana je 11. Evropska Noć istraživača.

Radoznalost u kombinaciji s toplim vremenom izmamili su sugrađane, a najviše one najmlađe, da masovno izađu na ulice Beograda, Niša, Kragujevca, Pirota, Požarevca, Inđije, Petnice, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Šapca upoznaju istraživače, saznaju više o njihovom životnom pozivu, zabave se i nauče nešto korisno i novo. 

Noć istraživača zvanično je otvorio ambasador EU u Srbiji, Majkl Davenport a na svečanom otvaranju, održanom tradicionalno u Francuskom institutu, govorili su i ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro kao i predstavnik Evropske komisije Frančesko Fusko. 

Davenport je rekao kako je Noć istraživača prilika da se najšira publika, pre svega mladi, upoznaju sa naučnim radovima, karakterišući događaj kao cool manifestaciju. 

U Beogradu je najveće interesovanje bilo za postavke na Kalemegdanu – kod fontane Borba, Savskom šetalištu ali i Francuskom institutu, Muzeju Vuka i Dositeja i na kraju Baranoya Caffe Baru. 

Posetioci koji su prošetali antičkim rimskim putem, saznali su sve o glavnoj temi: savremenim migracijama i posledice koje ostavljaju na ljude, muziku, igru, ptice, jezike i vodu. 

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično su označili neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima. 

11. Evropska Noć istraživača, a sedma u Srbiji, ispunila je svoj cilj: mladi naučnici su svoj posao i znanje približili svim razigranim umovima a dobra atmosfera, raspoloženi mladi ljudi, istraživački poziv, spakovan u prijemčivo i zabavno ruho, kao i vedro veče, obeležili su ovu Noć istraživača. 

Koordinator RefocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca. 

Noć istraživača finansirana je iz programa HORIZONT 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. 

Noći istraživača pomogli su DOGA digitalna i ofset grafika, Alma Quatro i Info media group.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.