Srbija

22.01.2017. 17:44

B92

Autor: Nova Ekonomija

U okviru KODigranja 40 škola dobiće 200 robota

Srbija

22.01.2017. 17:44

U akciji Fonda B92 uvođenja programiranja u osnovne škole u okviru kampanje Bitka za znanje nabavlja 200 robota za 40 škola.

Robote će dobiti škole koje se prve prijave za Prvu Ligu KODigranja do 25. januara.

„Statistika je jasna – informatička nepismenost nas koči. Da bismo se izborili za bolju budućnost naše dece, potrebno je da im obezbedimo informatičko obrazovanje“, navodi se u saopštenju pokretača kampanje Fonda B92.

Zato je potrebno, kako navode, da se borimo za znanje, za uvođenje osnova programiranja u osnovne škole i stvaranje modernog obrazovnog sistema za decu, prilagođenog deci.

Nebojša Glišić iz Fonda B92 je naveo da je kroz rad i igru sa robotima mnogo lakše savladati nešto što je apstraktno. 

„Ne samo da pokušavamo da uvedemo novo nastavno sredstvo, već želimo i takmičenje dece u tome ko će bolje programirati. Škole će dobijati robote, prvo će nastavnici ići na obuku, oni će učiti decu, a onda će se deca takmičiti“, rekao je on. 

Kako je rekao dovoljno je što sve škole imaju kompjutere. 

„Problem je u tome što nastava informatike đake 7. i 8. razreda uči Word, što deci nije interesantno. Preko posebnog programa učiće kodiranje robota“, naveo je on. 

Cilj je da svaka od 1.250 škola u Srbiji dobije dovoljan broj robota, uz pomoć kojih će deca moći da uče da programiraju. Razumevanje bazičnog programiranja, KODiranja, osim što je deo opismenjavanja za 21. vek, uči decu da misle, uči ih kreativnosti i podstiče njihovo samopouzdanje. 

Organizatori pozivaju škole da se prijave za Prvu Ligu KODigranja do 25. januara, a u prvoj rundi pripremljeno je 200 robota za 40 osnovnih škola u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.