U pirotskim selima i dalje zabranjen uzgoj svinja

Foto: Pixabay

Zabrana čuvanja i uzgajanja svinja u pirotskim selima na takozvanom "Kružnom putu" i dalje je na snazi zbog prisustva svinjske kuge, rekla je načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, prenose Južne vesti.

Tokom decembra zabeležena su kako se dodaje tri nova slučaja zaraze divljih svinja afričkom kugom.

Regionalni krizni centar za afričku kugu svinja u Nišu obratio se Nacionalnom centru sa zahtevom da se razmotri mogućnost repopulacije divljih svinja u pirotskim selima, ali je taj zahtev odbijen, pa je zabrana ostala.

Jedan slučaj zaraze otkriven je kod svinje koja je stradala kada je na nju naleteo auto, a dva su otkrivena kod divljih svinja koje se odstreljene u lovištu Vidlič.

Poskupele šnicle, ali stočari od toga nemaju koristi
Srbija ove godine uvezla svinjsko meso za 18 miliona evra

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore ažuriralo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit živih svinja, mesa i proizvoda zbog prijave afričke kuge svinja.

Među delovima Srbije iz kojih je zabranjen uvoz je i Pirotski okrug.

Epidemija afričke kuge svinja proglašena je 13. januara 2020. godine, a nakon popisa domaćih svinja, po rešenju Ministarstva poljoprivrede, deo svinja je odvožen u najbližu klanicu.

Deo tih životinja, kako je objašnjeno, morao je da se usmrti i sahrani u zoni područja gde je proglašena epidemija.

Meštani pirotskog sela Krupac bunili su se protiv zakopavanja leševa u njihovom ataru, a nakon njihovog protesta odlučeno je da se leševi prebace u kafileriju u Ćupriji.

Srbija je u prvoj polovini prošle godine uvezla svinjsko meso za 18 miliona evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Odgajivači svinja u Srbiji često ističu probleme sa kojima se suočavaju i poručuju da im jedino može pomoći jasna državna strategija kako ih ne bi ugrožavao "monopol klanične industrije".


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.