Srbija

13.12.2022. 09:58

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

U Programu ekonomskih reformi 22 strukturne promene

radnik u proizvodnji Foto: Nova ekonomija

Srbija

13.12.2022. 09:58

Nacrt Programa ekonomskih reformi 2023-2025. predviđa ukupno 22 reforme i objavljen je na sajtu Ministarstva finansija, Republičkog sekretarijata za javne politike i portala E- konsultacije. Dakle, stavljen je na uvid javnosti od 12. do 26. decembra ove godine. 

Program obuhvata pregled makro-ekonomske situacije i monetarne politike, zatim strukturne reforme u cilju otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju u narednom trogodišnjem periodu, za čiju koordinaciju izrade su zaduženi Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, objavilo je Ministarstvo finansija.

Strukturne reforme su u skladu sa smernicama Evropske komisije organizovane u trinaest oblasti.

Pre svega, upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije. Zatim, reforme u oblasti ekonomskih integracija, energetskog tržišta, transportnog tržišta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija i zdravstvena zaštita, objavilo je Ministartsvo.

STVARNO – ŠTA SU TO STRUKTURNE REFORME?

U okviru ovih oblasti, kao tri ključna izazova izdvojeni su: Povećanje zaposlenosti, posebno mladih, žena i osetljivih grupa i socijalna zaštita od siromaštva, Stvaranje poslovnog ambijenta povoljnijeg za investicije kao i Ozelenjavanje energetskog sektora i potpuno otvaranje energetskog tržišta.

U cilju obezbeđivanja što šireg konsenzusa prilikom izbora i kreiranja prioritetnih strukturnih reformi tokom procesa izrade dokumenta predviđene su konsultacije i sa organizacijama civilnog društva, o čemu će biti sačinjen poseban aneks dokumenta ERP 2023- 2025.

„Cene pregrejane, hale hladne, sve nas podseća na 90-te“

Svi zainteresovani svoje komentare i sugestije na Nacrt programa ekonomskih reformi mogu dostaviti na elektronsku adresu: erp@mfin.gov.rs do 26. decembra 2022. godine.

Srbija, kao država kandidat za prijem u članstvo EU, u pretpristupnom periodu na godišnjem nivou izrađuje dokument pod nazivom Program ekonomskih reformi koji predstavlja strateški dokument za planiranje ekonomske politike i upravljanje reformama, ključnih kako za poboljšanje konkurentnosti, podsticanje novih radnih mesta i olakšavanje socijalne inkluzije, tako i za ispunjavanje ekonomskih kriterijuma u procesu pristupanja EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.