Srbija

01.11.2022. 15:14

Republički zavod za statistiku

Autor: Mina Buđevac

U septembru smo najviše uvozili naftu i gas

Foto: Pixabay

Srbija

01.11.2022. 15:14

Vrednost izvezene robe u Srbiji u septembru iznosila je 2,5 milijarde evra što je povećanje od 25 odsto u odnosu na septembar prošle godine, a uvoz je iznosio 3,1 milijardu evra, 26,6 odsto više nego lane, objavio je Republički zavod za stratistiku.

U septembru ove godine u Srbiji je izvezeno je robe u vrednosti od 2,5 milijarde evra, što čini povećanje od 25 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Uvoz je iznosio 3,1 milijardu evra, što je povećanje od 26,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Srbija je u septembru najviše uvozila sirovu naftu, prirodni gas, lekove za maloprodaju, električne provodnike i i telefone za mrežu stanica.

Što se izvoza tiče najviše se izvoze setovi provodnika za avione, vozila i brodove, rude bakra, nove spoljne gume za automobile i delovi i pribor za motorna vozila.

Dunav, potencijalna alternativa za izvoz ukrajinskog žita

Spoljnotrgovinska robna razmena za period od januara do septembra 2022. godine

Vrednost izvezene robe u periodu od januara do septembra ove godine veća je 27,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, vrednost uvoza porasla je 36,8 odsto, dok je deficit skočio 66,7 odsto u odnosu na lane.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-septembar 2022. godine iznosi 47,9 milijardi evra što je porast od 32,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovo periodu vrednost izvezene robe iznosi 20 milijardi evra, vrednost uvezene robe je 27,9 milijardi, a deficit iznosi 7,9 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je 71,4 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,6 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a države članice Evropske unije čine 58,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 1,9 mililijardi evra, koji je rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, nafte i naftnih derivata, gvožđa i čelika, pića i električnih mašina i aparata.

Izvoz Srbije u ove zemlje iznosi 3,1 milijardu, uvoz 1,2 milijarde evra za posmatrani period, dok je pokrivenost uvoza izvozom je 254,8 odsto.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, a ističe se i suficit sa Slovačkom, Hrvatskom, Rumunijom, Velikom Britanijom i Švedskom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, a sledi deficit sa Rusijom, Turskom, Irakom, Mađarskom, Nemačkom i Italijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.