Vesti iz zemlje

21.10.2016. 14:30

RTS

Autor: Nova Ekonomija

U Šumaricama održan Veliki školski čas

 U Kragujevcu je održan „Veliki školski čas“, kojem je prisustvovao i predsednik Tomislav Nikolić. 

Ta antiratna manifestacija se održava u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Predsednik Tomislav Nikolić je poručio da Kragujevčani i svi ostali ovakvo zlo ne treba da zaborave, ali da mlade generacije nemaju razloga da se osećaju krivim.

„Poruka je jasna – desilo se, bilo je užasno, tragično. Ne možemo da zaboravimo nikada, nemamo pravo na to. Ali možemo da živimo normalno, kao ljudi… Dakle, niko od mladih Nemaca, rođenih posle rata, nema nikakvu krivicu za to što se desilo u Kragujevcu i niko od nas rođenih posle rata nema pravo da bilo kome tamo spočitava nešto iz prošlosti“, rekao je Nikolić novinarima nakon manifestacije „Veliki školski čas“, u znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine u Šumaricama.

Dodao je da upravo iz Kragujevca odlazi u Kruševac, u kome će biti otvoren pogon jednog nemačkog investitora i da je to dokaz da treba da se živi normalno.

Dodao je da iz prošlosti treba da uzmemo ono što nas čini boljima i većima, ali da tugu Kragujevčana niko ne može da opiše.

„Iz prošlosti treba uzeti ono što vas čini boljim, većim, snažnijim, ali tugu Kragujevca mislim da niko ne može da opiše. Sve godine gledam poemu i uvek vidim novi način da se ta tuga opiše i da se ne zaboravi“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je i kao učenik dolazio na to mesto, na kojem je uvek bilo puno žena u crnini, koje su izgubile članove svojih porodica. Izrazio je žaljenje zbog toga što apel da se Šumarice nigde i nikada ne ponove nije urodio plodom.

„Na sve strane stradaju ljudi i deca. To je, izgleda, ono što je ostalo životinjsko u ljudima – da neprekidno prave sukobe, dokazuju ko je jači, čija je politika ispravnija. Da veliki ne puštaju male da žive svoj život“, rekao je Nikolić.

Komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ u Spomen-parku Šumarice održava se u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kada je nemačka okupaciona vojska ubila više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.