Vesti iz zemlje

18.09.2017. 13:04

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

U svakom smartfonu i računaru na svetu jedan čip je iz Beograda

Kada u bilo kojoj zemlji sveta, od Japana do Kalifornije, kupite telefon, tablet, računar ili auto, vrlo verovatno je bar jedan njegov čip razvijen u Beogradu.

To je izjavio prodekan za saradnju sa privredom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milo Tomašević.

On je povodom nastavka saradnje sa kompanijom „Elsys“ u okviru koje će 15 studenata dobiti priliku da tokom šestomesečne plaćene prakse nauče sve o projektovanju analognih i digitalnih intergrisanih kola, rekao i da ovaj program pomaže pri smanjenju odliva srpskih talenata 

U programu, koji se sprovodi već 10 godina, pored ETF-a učestvuju i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet iz Niša. 

„Srbija ima priliku da postane ‘silicijumska dolina’ jugoistočne Evrope, pa je saradnja između privrede i fakulteta neophodna da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti“, kaže Tomašević. 

Zbog toga je, objašnjava, ovaj program koji između ostalog podrazumeva i praksu u kompaniji „Elsys“, veoma značajan, jer osim toga što pospešuje privredu, pomaže i pri smanjenju odliva srpskih talenata. 

Praksa će, dodaje, trajati od tri do šest meseci i pružiće studentima iskustvo i znanje koje je neophodno da prilikom zapošljavanja, budu konkurentni na tržištu rada. 

„Program pruža odličnu priliku mladim, tek diplomiranim inženjerima da se upoznaju sa funkcionisanjem velikih svetskih kompanija, kao i sa najnovijim trendovima u industriji“, kaže Tomašević. 

Pored toga, napominje, program je ujedno i mogućnost da odmah nakon fakulteta mladi pronađu posao u Srbiji. 

„Od početka saradnje, kroz program je zaposleno na desetine studentata koji su pri kraju studija i koji su, direktno sa fakulteta, bez industrijskog iskustva, pronašli posao u struci“, rekao je Tomašević. 

Razvoj integrisanih kola i čipova na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (ETF) počeo je pre više od pola veka otvaranjem laboratorija za elektroniku i laboratorije za obradu podataka. 

Kompanija „Elsys“ i njena kancelarija, su u Beogradu u januaru ove godine donirali 30 „razvojnih okruženja Altera“, na kojima studenti izvode laboratorijske vežbe u okviru tri predmeta na drugoj i četvrtoj godini osnovnih akademskih studija, podseća profesor Tomašević. 

„Svake godine se na odsecima za elektroniku i računarsku tehniku i informatiku upisuje oko 180 novih studenata, a potrebe privrede i kompanija koje posluju u Srbiji u ovim oblastima su mnogo veće“, napominje on. Najnovija istraživanja, kaže, pokazuju da u Srbiji nedostaje više od 15.000 stručnjaka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.