Srbija

13.01.2023. 09:26

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

U toku je popis ptica vodenih staništa u Srbiji

Prijavite se ukoliko ste zainteresovani za saradnju...

Foto: Filip Jeremić

Labud grbac

Srbija

13.01.2023. 09:26

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) počelo je akciju Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). U akciji učestvuju volonteri koji su popisivali ptice kao i do sada, kao i svi oni ljudi koje to zanima.

„Pozivamo zainteresovane građane da uzmu učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj još davne 1966. godine“, kažu u Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, akcija traje do 31. januara 2023. godine.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima“, dodaje biolog Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posebnu pažnju biće posvećena obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bi se održao kontinuitet i mogli da upoređuju podaci.

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku“, naglašava se u saopštenju.

Svi koji su zaintersovani za popis, dovoljno je da se jave Društvu za zaštitu i proučavanje ptica, kako bi se usmerili ka lokalnom koordinatoru popisa i kako bi dobili priručnike.

Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost“, napominje Šćiban.

Mešovito jatoFoto: Filip Jeremić

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. januara, a tokom celog perioda dokumentovaćemo i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Ukoliko želite da učestvujete u zimskom popisu ptica – dobro došli! Za detaljna uputstva pišite na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs, dodaje se u saopšenju.

Obeležava se Evropski vikend posmatranja ptica

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.