Vesti iz zemlje

30.07.2021. 15:50

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

U Vlasotincu održan protest protiv izgradnje još jedne MHE

Ministarstvo rudarstva i energetike i Znala je pravo na sticanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača električne energije privrednom društvu What's your Green Energy doo iz Leskovca tačnije iz sela kumarevo status privremeno...

Foto: Pixabay

Organizacija Bitka Vlasinu* danas je održala protest protiv izgradnje MHE „Besko“ na Rupskoj reciMinistarstvo rudarstva i energetike ranije je izdalo rešenje o sticanju prava na status „privremenog povlašćenog proizvođača električne energije“ investitoru, firmi Water Green Energy doo iz Kumareva kod Leskovca.

Investitor koji u Vlasotincu želi da gradi MHE, i pored zabrane izgradnje tih objekata koju su usvojili opštinski odbornici, juče je odložio javnu raspravu o Studiji uticaja na životnu sredinu, koja se odnosi na taj objekat.

Nova MHE ne bi bila prva na teritoriji mesta Dadinci, odakle se meštani obližnje Grdelice snabdevaju vodom, kažu u Građanskom frontu Vlasotince, organizaciji koja je podržala protest.***

Prema navodima organizacije Bitka za Vlasinu, koja se takođe bori protiv izgradnje MHE, „Besko“ bi trebalo da se izgradi na Rupskoj, odnosno Kozaračkoj reci.

Ministarstvo je rešenje o sticanju prava povlašćenog proizvođača električne energije investitoru u MHE „Besko“ donelo 19. februara 2020 godine, dok je Opština Vlasotince u međuvremenu, nakon izdate lokacijske dozvole, izglasala zabranu izgradnje MHE na svojoj teritoriji.

Opština je potom stavila i na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu MHE „Besko“ koju Water Green Energy želi da sagradi.

Nova MHE na teritoriji koja administrativno pripada Opštini Vlasotince, kako se navodi, bila bi snage 960 kilovata (kW).

Ministarstvo navodi i da rešenje prestaje da važi ukoliko u roku od tri godine od izdavanja tog rešenja to preduzeće ne stekne status povlašćenog proizvošača električne energije, kao i da se rešenje može produžiti u skaldu sa Zakonom o energetici.

Dodaje se da je deo rešenja o privremenom statusu povlašćenog proizvođača pravosnažna građevinska dozvola koju je za MHE Besko izdala Opština Vlasotince 12. decembra 2019. godine.

Foto: Screenshot/ Registar povlašćenih proizvođača električne energije

Vlasotince: Odložena javna rasprava o MHE Besko
OPŠTINA VLASOTINCE: ODLOŽENA JAVNA RASPRAVA O MHE ZAKAZANA ZA SREDU
AKTIVISTI UKLONILI 101 REČNU BRANU U EVROPI

U obrazloženju rešenja piše da je projekat za tu MHE izradilo preduzeće Šumadijaprojekt doo iz Paraćina, kao i da je Water Green Energy Ministarstvu rudarstva i energetike uplatio depozit u iznosu od 6,7 miliona 12. februara 2020. godine.

Uslove za projektovanje MHE „Besko“ kako se dodaje izdao je ODS EPS Distribucija. 

U registru Agencije za privredne registre (APR) stoji da je zakonski zastupnik firme Water Green Energy iz Kumareva (mesta blizu Leskovca) Nikola Pešić, dok se kao kontakt adresa navodi imejl adresa firme Bane komerc, čija je adresa, prema podacima APR-a takođe u Kumarevu. Zakonski zastupnik firme Bane komerc je Branislav Pešić.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) pisao je da su MHE Porečje i Lanište, koje zastupa Pešić, prihodovale oko 1,1 milion evra u 2019. godini, kao i prošle godine. Ove MHE takođe imaju status povlašćenog proizvođača električne energije.

Da je reč o Branislavu Pešiću koji je i zastupnik firme Bane komerc potvrđuje i pretraga sajta APR-a.

U ranijem odgovoru Opštine Vlasotince navodi se da je investitor u MHE Besko započeo proceduru dobijanja lokacijskih uslova za taj projekat pre donošenja odluke o zabrani izgradnje MHE na njenoj teritoriji.

„Odluka na koju se pozivate (Regionalna informativna agencija JUGpress) nije bila odluka o tome da MHE ne mogu da se grade, već Odluka o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Vlasotince u toku čijeg procesa izmene su zabranjene takve vrste gradnje na period od godinu dana“, navodi se u odgovoru Opštine Vlasotince koji je dobio portal Jugpress i koji je objavio 30. jula 2021.

Protest Bitke za Vlasinu podržala je i organizacija Građanski front Vlasotince.**

*Tekst dopunjen 20.08.2021. u 09:45h.

**Tekst dopunjen 20.08.2021. u 09:46h.

***Tekst dopunjen 20.08.2021. u 15:06h.

PROTEST U VLASOTINCU 18.08.2021. PROTIV MHE BESKO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.