Vesti iz zemlje

22.09.2016. 13:30

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Udruženi sindikati Sloga najavljuju proteste zbog maltretiranja radnika

Naime, nezadovoljna odnosom poslodavaca u fabrikama poput Geoksa i Jure prema radnicima koji veoma često izlaze u javnost sa tvrdnjama da trpe mobing i torturu „Sloga“ je odlučila da se solidariše sa njima i digne svoj glas protiv takvog ponašanja. Reč je uglavnom o fabrikama u stranom vlasništvu koje država subvencioniše za otvaranje novih radnih mesta.

U Srbiji se često najavljuje „vruća“ jesen koju će obeležiti masovni radnički protesti zbog teške ekonomsko-socijalne situacije, a kako tvrde u Udruženim sindikatima Srbije Sloga ove godine će se po tom pitanju konačno preći sa reči na dela. 

„Obzirom da su šikaniranja radnika u Srbiji sve češća, krše se osnovna prava zaposlenih, odlučili smo da pokrenemo proteste koji imaju dva cilja. Prvi je da zaštitimo radnike u tim preduzećima i pokažemo poslodavcima da nemaju pravo da ih šikaniraju, a drugi je da bi se iskazala solidarnost kao moćno oruđe u borbi za radnička prava. S obzirom na to obišao sam fabriku Geoks u Vranju i Juru u Leskovcu. U Geoksu smo formirali i inicijativni odbor sindikalne organizacije Sloge, a u obe fabrike proverili raspoloženje radnika i njihovu spremnost da se bore za svoja prava. Shodno tome krajem septembra ili početkom oktobra organizovaćemo proteste prvo u Vranju, a onda i ispred neke od fabrika Jure u Srbiji sa kojih ćemo poručiti da tortura poslodavaca prema radnicima u Srbiji mora prestati i da se radnička prava moraju poštovati“, kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Prema njegovim rečima, Sloga je inicijator protesta, ali je istovremeno pozvala i na jedinstvo te su i drugi sindikalci i radničke organizacije dobro došli da učestvuju.

„Postoji veliko interesovanje među radnicima koji ne rade u Geoksu i Juri da učestvuju u protestima i iskažu solidarnost sa svojim kolegama. Baš zbog toga i očekujemo da će protesti koje organizujemo imati masovnost. Pozivamo sve radnike koji u svojim kolektivima imaju iste ili slične probleme kao zaposleni u Juri i Geoksu jer smo spremni da organizujemo i proteste ispred njihovih i na taj način se zajednički izborimo za njihova prava“, objašnjava Veselinović.

On dodaje da pored protesta „Sloga“ pokreće i kampanju za ukidanje stečaja u svim preduzećima u koja je uveden, a ne postoje ekonomski razlozi za tako nešto. Reč je o preduzećima poput 14. oktobra, IMT-a, FAP-a i drugim.

„Stvar je u tome što ta preduzeća nisu otišla u stečaj iz ekonomskih razloga već zbog interesa tajkuna koji žele da se dokopaju zemljišta koje bi pretvorili u građevinsko, uvozničkog lobija ili drugih špekulanata. U potpunosti je neprihvatljivo da Srbija ostane bez fabrika koje su joj potrebne, a radnici bez posla i mogućnosti da obezbede egzistenciju svojim porodicama“, smatra Željko Veselinović.

On dodaje da će Sloga insistirati i na donošenju zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.