Vesti iz zemlje

15.01.2018. 11:31

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Udruženja medija neće u radnu grupu za Medijsku strategiju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije Srbije za period do 2023. godine.

Koalicija je na osnovu stavova upravnih tela svake od organizacija, saopštila da se neće vraćati u radnu grupu, jer su „svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi“.

„Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju“, piše u saopštenju Koalicije.

Udruženja su dodala da „ne žele da preuzmu odgovornost za neka najavljena rešenja u Medijskoj strategiji, za koja smatraju da su suprotna interesima medijske zajednice i medijskih sloboda“.

Dodaje se da je njihovo učešće u radnoj grupi dodatno obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja.

„Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno, i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na vremenske rokove, nametnute od Ministarstva“, objasnila su udruženja.

Kako se navodi, nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno je obeshrabrio Koaliciju da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao „bahatost, osionost i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i procesa“.

„Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou, već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave“, upozorava se u saopštenju i dodaje da Koalicija ima drugačije informacije o tome.

Koalicija je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.

Koalicija je dodala i da zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva kontinuirano radi na dokumentu koji će ponuditi rešenja ključnih pitanja medijske scene u Srbiji i biče svojevrsna „alternativna medijska strategija“.

Iz radne grupe za izradu nove medijske strategije u oktobru je izašao predstavnik Asocijacije medija, a potom Udruženja novinara Srbije i predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija.

Koalicija je odlučila da napusti radnu grupu smatrajući da je proces izrade Medijske strategije u potpunosti obesmišljen i da je potrebno formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta.

Zahtevali su da u novoj Radnoj grupi sede medijski stručnjaci i predstavnici relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i predstavnici civilnog društva „kao zastupnika interesa gradjana u ovom procesu“.

  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.