Ugostitelji i ivent industrija zajedno organizuju protest 12. aprila

Foto: Pixabay

Objedinjena udruženja ugostitelja i udruženje ivent industrije Srbije najavili su zajednički protest ispred Vlade Srbije koji će se održati u ponedeljak 12. aprila. Udruženja tvrde da je odluka donesena nakon što su 12 meseci apelovala da im država pomogne tokom pandemije.

Ključni zahtevi organizatora protesta, kako se navodi, trebalo bi da važe sve do prvratka njihovom poslovanja u normalno stanje i oni se sastoje od:

  • moratorijuma na sve dugove ugostitelja prema državi i EPS-u, kao i na sprečavanje blokade računa, izbacivanja iz lokala i onemogućavanja snabdevanja strujom,
  • apela da se obezbede minimalci za sve ugostitelje do povratka u normalne tokove poslovanja,
  • umanjenje doprinosa u odnosu na radno vreme i dozvoljen kapacitet poslovanja,
  • zahteva za direktnu pomoć klubovima i ivent centrima, kao i svim ugostiteljskim firmama koje su u proteklih godinu dana imali pad poslovanja, u odnosu na referentni period od 1.4.2019. i 1.4.2020.

Udruženja kažu da bi direktna pomoć za one koji su imali 70 odsto pada prometa trebala da bude u iznosu od 12 odsto (1 odsto prometa mesečno) u odnosu na referentni period. 

Za one koji su imali pad prometa od 50 odsto do 70 odsto pomoćbi bila u iznosu od 7,2 odsto (0.6 odsto prometa mesečno) u odnosu na navedeni period

Ugostitelji traže i otvaranje nove brze kreditne linije za ugostiteljske firme, kao i za zaposlene u ugostiteljstvu, uz državnu garanciju bankama.

UGOSTITELJI POZDRAVLJAJU OTVARANJE BAŠTA, ALI TRAŽE POMOĆ OD DRŽAVE

Udruženja su predložila da se oformi savetodavno telo pri Kriznom štabu, koje će biti sastavljeno od ugostitelja, koje bi kako tvrde, pomoglo da mere budu razumljive ugostiteljima i komunalnoj policiji, kao i izvodljive na terenu.

Drugi predlog je da se napravi jasan plan otvaranja ugostiteljskih objekata po sektorima u odnosu na broj vakcinisanih ljudi.

Prema njihovim rečima, jedino rešenje koje su dobili od predstavnika vlasti bilo je da idu u stečaj, što je, kako naglašavaju "poražavajući i potpuno neprihvatljiv stav".

Podsećaju da su 19. marta imali sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, ali da još nisu odgovorili na svoje zahteve, pa će na proteste izlaziti sve dok se problem ne reši jer je ugrožena egzistencija oko 100 hiljada porodica njihovih radnika.

"Ne postoji nijedan razlog da se, uz striktno poštovanje mera i striktnu kontrolu, ne vrati pravo na normalan rad restoranima i kafićima, kao i ivent centrima i koncertnim prostorim", kažu predstavnici ugostitelja i ivent industrije.

Udruženja zahtevaju i da se onima koji zbog ograničenja nisu mogli da rade potpuno otpišu svi dugovi prema državi ili da im se odredi direktna pomoć subvencijama u iznosu od 12 odsto prometa koji su ostvarili 2019. godine.

Ivent centri (frime koje se bave organizacijom proslava, venčanja) i klubovi, kako se naglašava nisu mogli da posluju 13 meseci i  najverovatnije će poslednji dobiti dozvolu za rad.

Saopštenje o pozivu na protest su potpisali Udruženje Ivent industrije, Udruženje noćnih barova i klubova, Asocijacija ugostitelja Srbije, Udruženje promotera i tiketing agencija Srbije, Udruzenje Spasimo muziku, Ugostitelji Kraljevo, Ugostitelji Vranje, Udruženje preduzetnika grada Bora i Ugostitelji Valjevo.

Kako je najavljeno, protest koji će se u ponedeljak održati ispred Vlade Srbije počinje u 16:30 časova.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara