Srbija

11.11.2023. 15:10

Masina.rs

Autor: Nova ekonomija

Ugrožena prava sindikalcima u kompaniji Er Srbija?

Avion Air Serbia na aerodromu koji se sprema za ukrcavanje Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.11.2023. 15:10

Reprezentativni sindikat kabinskog osoblja, Er Srbija (Air Srbija) nedavno je zahtevao početak pregovora o kolektivnom ugovoru, međutim, kompanija je odbila sve predloge i razgovore, pokušala da nametne svoj kolektivni ugovor koji je bio veoma nepovoljan za radnike te se umesto toga odlučila na pritisak prema članovima sindikata, prenosi portal Masina.rs.

Jednom neimenovanom članu sindikata kabinskog osoblja kompanije Er Srbija (Air Srbija) pre nekoliko dana, kako piše taj portal, uručeno je rešenje o prekidu radnog odnosa.

Razlog je navodno komentarisanje na društvenim mrežama a u pitanju je izgleda predsednica reprezentativnog sindikata kabinskog osoblja, kako je naveo izvor koji je želeo da ostane anoniman, piše Masina.rs.

Tom portalu stigao je i dopis zaposlenog bliskog evropskoj federaciji transportnih radnika u kojem se dodaje da je u pomenutoj kompaniji na delu klasičan primer razbijanja jedinog reprezentativnog sindikata, sindikata kabinskog osoblja, zato što je taj sindikat odbio da potpiše Kolektivni ugovor.

„Kao primere konkretnih oblika tog pritiska, navedeno je i ‘preskakanje’ članova sindikata prilikom avanzovanja na više položaje, pokušaj kompanije da nametne radnika bliskog menadžmentu za predsednika sindikata a na kraju je Er Srbija pribegla i premeštanju članova sindikata na znatno slabije plaćena mesta“, prenosi Mašina.

Tako je jedan deo članova prebačen u kol centar u kojem su plate osetno manje jer u ovoj službi ne postoje bonusi koje dobija letačko kabinsko osoblje za letove – što često čini najveći deo primanja na kraju meseca, piše taj portal.

„U ovom dopisu dodaje se i da su strašni pritisci kompanije za sada uspešni: određeni broj radnika se odlučio da iz sindikata istupi a reč sindikat je „zabranjena“. O strategiji kompanije govori i izbor sindikalaca koje kompanija bira za mete jer, kako su naveli sagovornici portala Mašina, od radnica koje su prebačene u kol centar čak su četiri majke i a od njih četiri, dve su samohrane majke“, prenosi Masina.rs.

Ceo događaj jasan je vid diskriminacije, narušavanja pojedinačnih ljudskih prava, prava na rad i kako dodaju pravo na slobodu udruživanja, prenosi taj portal.

„Sve institucije Srbije koje su dužne da reaguju, kao što je na primer, inspektorat rada, ostale su neme, pa je jedini način da se bori protiv nastale štete dugoročni sudski postupak sa nepoznatim ishodom u smislu kompenzacije i kazne. Rukovodstvo Er Srbije, vidno ohrabreno odsustvom reakcije nadležnih, nastavlja da targetira zaposlene“, precizirano je u dopisu, piše Mašina.

Ko je kriv što se letovi otkazuju? Er Srbija bila previše optimistična

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.