Vesti iz zemlje

18.12.2020. 09:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Univerzitet u Beogradu lane isplatio 15 miliona mimo propisa o zaradama

Univerzitet u Beogradu je tokom 2019. godine obračunao i isplatio najmanje 15,25 miliona dinara za plate i pripadajuće doprinose na teret poslodavca, dodatke i ostale naknade suprotno važećim propisama. Od tog iznosa je 12,33 miliona bilo iz prih...

Foto: Pixabay

Univerzitet u Beogradu je tokom 2019. godine obračunao i isplatio najmanje 15,25 miliona dinara za plate i pripadajuće doprinose na teret poslodavca, dodatke i ostale naknade suprotno važećim propisama. Od tog iznosa je 12,33 miliona bilo iz prihoda te institucije, a 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Republike Srbije, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

DRI je takođe utvrdio da je šest od ukupno 20 postupaka javnih nabavki Univerzitet u Beogradu tokom 2018. i 2019. godine sproveo mimo odredbami Zakona o javnim nabavkama.

Navodi se da je Univerzitet imao od jednog do šest zaposlenih lica više od maksimalno dozvoljenog broja, i da je po tom osnovu isplatio 5,59 miliona dinara, od čega je 2,92 miliona dinara bilo iz budžetskih sredstava.

Najveća visokoškolska institucija u Srbiji takođe je zaposlenima isplatila novogodišnje nagrade u iznosu od 5,53 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, a takođe je omogućio isplate dodatka za minuli rad u visini 0,4 odsto od osnovice za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavaca koji se ne smatraju istim poslodavcem, na šta je otišlo 2,34 miliona dinara.

Univerzitet je lane za deo zaposlenih na Univerzitetu isplatio 1,79 miliona dinara, primenom uvećanih koeficijenata koji nisu u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Nepravilnosti u javnim nabavkama ticale su se nedostataka pravilno potpisanih izjava o nepostojanju sukoba interesa, ali i dodele ugovora ponuđaču sa ponudama skupljim od procenjenih vrednosti tendera, bez provere uporedive tržišne cenešto nije bilo propraćeno obrazložnjem Upravi za javne nabavke i DRI u dve javne nabavke.

Univerzitet u dva navrata takođe nije objavio obaveštenja o zaključenim ugovorima u propisanom rokuna Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici u dva postupka javne nabavke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.