Vesti iz zemlje

28.10.2021. 10:45

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Univerziteti i udruženja treba da predlože člana Saveta REM-a

Odbor za kulturu i informiasanje Narodne skupštine je raspisao javni poziv za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje predlažu univerziteti i udruženja.Univerziteti moraju da budu a...

Foto: Nova ekonomija

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine je raspisao javni poziv za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje predlažu univerziteti i udruženja.

Univerziteti moraju da budu akreditovani u Srbiji, dok udruženja treba da budu registrovana najmanje tri godine pre dana raspisivanja javnog poziva, a imaju najmanje tri realizovana projekta u oblasti ostvarivanja slobode izražavanja i zaštite dece u poslednje tri godine.

U raljama politike i rijalitija

Kandidat mora da bude visokoobrazovan, a jedan od uslova je i „stručnost, osposobljenost i dostojnost za obavljanje funckije člana Saveta Regulatora“.

Član Saveta se bira na period od pet godina i može biti ponovo biran najviše još jednom.

U decembru 2016. godine u Savet REM-a na predlog udruženja imenovan je Radoje Kujović, a na predlog univerziteta Goran Petrović.

Petrović je bio član i Republičke radiodifuzne agencije, a iako je u Savet REM-a imenovan na predlog univerziteta nije profesor već pravnik koji je ranije radio u gradskoj upravi Kragujevca kao i u lokalnim zdravstvenim ustanovama.

REM: Televizije Al Jazeera, N1 i Nova S staviti pod redovan nadzor

Kujović je član Saveta osoba sa invaliditetom i član Upravnog odbora Nacionalne organizacije osoba sa invalididetom, piše u zvaničnoj biografiji.

I Petroviću i Kujoviću mandat ističe u decembru ove godine. Kujović ima prava na reizbor, dok Petorović ne može biti ponovno izabran.

Članove Saveta REM-a, prema Zakonu o elektronskim medijima, predlažu i imenuju Narodna skupština, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, univerziteti, udruženja izdavača elektronskih medija, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika, udruženja koja se bave slobodom izražavanja i zaštitom dece, nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i crkve i verske zajednice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.