Vesti iz zemlje

08.08.2016. 14:45

Anadolija

Autor: Nova Ekonomija

Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu među hiljadu najboljih u svetu

Prema najnovijem istraživanju javnog istraživačkog centra Webometrics iz Španije, među 1.000 najboljih univerziteta u svetu se nalaze četiri univerziteta iz zemalja sa područja Balkana. Beogradski Univerzitet na 536. mestu, novosadski 886.

Prema rang listi Webometricsa, najbolje rangirani univerzitet iz zemalja regiona je Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi na 286. mestu.

Od zemalja regiona, nakon slovenačkog univerziteta sledi Univerzitet u Zagrebu koji zauzima 479. mesto ove prestižne rang liste najboljih univerziteta u svetu, te Univerzitet u Beogradu na 536. mestu i Univerzitet u Novom Sadu, koji se nalazi na 886. poziciji.

Osim ova četiri univerziteta među 1.000 najboljih u svetu ne nalazi se nijedan univerzitet iz zemalja regiona.

Prema listi Webometricsa, najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini je Univerzitet u Sarajevu, koji se nalazi na 1.820. mestu, a slede ga Univerzitet u Tuzli na 3.186 mestu i Internacionalni univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 3.463 mestu.

Najbolji univerzitet u svetu je Harvard, a prate ga Institut za tehnologiju iz Masačuseca (MIT), Stenford, Univerzitet u Californiji-Berkli, Univerzitet u Mičigenu, Univerzitet Kornel, Univerzitet u Vašhingtonu, Univerzitet Kolumbija – Njujork, Univerzitet u Pensilvaniji i Oksford.

Među 20 najboljih univerziteta u svetu čak njih 17 su američke visokoškolske ustanove, a ostala tri se nalaze u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Među 100 najboljih univerziteta u svetu nalaze se još univerziteti iz Kine, Švajcarske, Brazila, Japana, Tajvana, Holandije, Singapura, Australije, Južne Koreje, Nemačke, Meksika, Norveške, Finske, Belgije, Danske, Hong Konga i Italije.

Lista najboljih univerziteta u istraživanju centra Webometrics kreira se na osnovu kriterijuma kao što su geografska veličina univerziteta, prisutnost univerziteta u akademskom svetu, objavljeni naučni radovi i broj akademskih radnika unutar univerziteta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.