Vesti iz zemlje

24.11.2014. 16:09

Seebiz, Beta

Autor: Nova Ekonomija

UPS: Spajanje Agrokora i Mercatora može doneti probleme Srbiji

Spajanje trgovinskih lanaca Agrokora i Mercatora potencijalno donosi ozbiljne probleme privredi Srbije što bi trebalo da ispita Komisija za zaštitu konkurencije. 
To je ocenila Unija Poslodavaca Srbije, navodeći da spajanje ta dva trgovinska lanca znači „preuzimanje bitnog dela resursa od 7,5 miliona stanovnika i maloprodajno tržište vredno oko 3,5 milijardi evra na godišnjem nivou“.
Hrvatski koncern Agrokor postao je krajem juna 2014. većinski vlasnik slovenačkog maloprodajnog lanca Mercator, kupovinom 53,12 odsto akcija za 544 miliona evra. Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je krajem 2013. tu kupovinu, ali uz uslov da Agrokor proda 21 prodavnicu Ideje u 15 mesta u Srbiji.
„Stvaranje trgovačkog lanca, koji već u startu zauzima nešto manje od 30 odsto tržišnog potencijala, ne može ostati bez uticaja na srpski agrar“, smatra UPS i naglašava da je takva vrsta integracije „uvek propraćena dodatnim pritiskom na dobavljače i kao prva posledica može se očekivati zahtev dobavljačima za dodatnih četiri odsto boniteta, što znači 40 miliona evra manje kod proizvođača“.
UPS podseća da je u Srbiji 40 do 50 odsto samostalnih, porodičnih trgovinskih radnji koje se sve više snabdevaju preko sve jačih veletrgovaca.
Ocene UPS su i da će će spajanje Agrokora i Mercatora uticati na brzinu i način ulaska stranih trgovačkih lanaca u Srbiju.
Po navodima UPS, Idea i Mercator su 2013. godine ukupno ostvarili nešto više od milijardu evra prometa. Merkator je bio uspešniji i ostvario oko pet miliona evra dobiti, a Idea je imala gubitak od oko 20 miliona evra.
UPS podseća i da je Idea u poslednjih pet godina imala oko 100 miliona evra gubitka, a „dobar deo je pokriven izrazitom profitabilnošću drugih Agrokorovih kompanija na teritoriji Srbije“.
UPS je podsetio da je Agrokor vlasnički povezan sa Frikomom i Dijamantom koji u svojim sektorima imaju dominantan položaj u Srbiji i već su bili kontrolisani pa i kažnjavani zbog zloupotrebe monopolskog položaja.
U vlašništvu Agrokora u Srbiji su i Dijamant Agrar, Mivela i Kikindski mlin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Moje ime je Valeria Marco, prije 6 mjeseci moj poslovni kolaps, nisam imao nade da ponovno dobijem posao alife. Pokušao sam posuditi novac iz banke, ali nisam imao dovoljno novca u mojoj kreditnoj kartici i nikakva imovina kao kolateralna za dobivanje zajma, a zatim me vrlo bliska prijateljica moga Camila Diego, upoznala me s pravi zajmodavac putem interneta pod nazivom GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Ta ženska kreditna tvrtka uspjela mi je dati zajam od 160.000 eura bez imovine kao kolaterala ili kreditne kartice, ali mi je to povjerila. Tako su se moji prijatelji rekli zašto su sebični, pa sam odlučio podijeliti ove informacije sa svima. Ako vam je potreban zajam od pouzdanog zajmodavca, kontaktirajte Ginu Morgan putem e-pošte: ginamorganloancompany@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.