Vesti iz zemlje

27.01.2016. 13:22

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

USAID: Reforme donele uštedu administrativnih troškova od 15 odsto

U 2014, regulatorne obaveze koštale su privredu u Srbiji 3,46 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), pokazali su nalazi studije koju je USAID sproveo primenom metoda standardnih troškova (tzv. Standard Cost Model, SCM). 

Reč je o smanjenju u odnosu na 4,2 odsto godine 2010. i 3,6 odsto u 2012. Administrativni troškovi opali su u ukupnom iznosu sa 1,25 milijardi evra 2010. na 1,14 milijardi u 2014. godini.

Branko Radulović, ekspert USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja koji je predvodio izradu ove studije, izjavio je da su osnovni uzrok ovog smanjenja reforme kojima je značajno smanjeno administrativno opterećenje. U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina sprovedeno više reformi kojima su u velikoj meri smanjeni ukupni administrativni troškovi: uvedena je mogućnost podnošenja poreskih prijava elektronskim putem, a smanjen je i obim administrativnih obaveza vezanih za računovodstvo i reviziju. Ove tri reformske inicijative najviše su doprinele smanjenju ukupnog administrativnog opterećenja u 2014. godini.

U poređenju sa 2010, u Srbiji je zabeležen pad ukupnih administrativnih troškova od 15 odsto. Vlada Srbije kao zacrtani cilj ima smanjenje ovih troškova za 25 odsto. Međutim, troškovi ispunjavanja administrativnih obaveza predstavljaju 3,46 odsto BDP-a, što je i dalje visok nivo u poređenju sa državama članicama Evropske unije (2,8 odsto BDP-a u Austriji, tri odsto u Češkoj, 2,2 odsto u Danskoj i 1,7 odsto BDP-a u Nemačkoj). 

„Očekujemo dodatno smanjenje ovih troškova kada se u potpunosti budu sprovele pojedine reforme koje su u toku“, kazala je Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja. „Sprovođenje nekoliko procedura, poput onih vezanih za radne knjižice, podnošenje poreskih prijava Poreskoj upravi elektronskim putem i uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, koje će zameniti postojeće, omogućiće u narednom periodu privrednicima u Srbiji da ostvare značajne dodatne uštede. U ovoj studiji navode se jednostavne metode za smanjenje troškova regulative kojima će se povećati i konkurentnost Srbije na svetskom tržištu“, rekla je Stanojević

Metod SCM je standardni analitički alat koji se koristi u zemljama članicama Evropske unije. Ovo je treća po redu studija koju je uz primenu ovog metoda sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja. U ovim studijama se posebno naglašavaju rezultati reformskih napora i ukazuje na dalje reforme kojima će se ostvariti najveće smanjenje troškova ispunjenja regulatornih obaveza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.