Srbija

11.11.2013. 09:37

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Uskoro rušenje divlje gradnje u nacionalnim parkovima

Srbija

11.11.2013. 09:37

Od februara naredne godine počinje rušenje vikendica izgrađenih u nacionalnim parkovima.
Bez ikakve kontrole i posledica u protekloj deceniji na području nacionalnih parkova Kopaonika, Đerdapa i Tare u kojima je zabranjena gradnja, niklo je na stotine vikendica i velikih kuća sa apartmanima za izdavanje.
Svi ti objekti su do sada nekako preživeli, ali ih prema najavama iz Ministarstva građevine od februara sledeće godine definitivno čeka rušenje. 
Divlja gradnja u Srbiji uzela je toliko maha da su pojedinci bez ikakve zadrške ili straha da bi mogli biti uhvaćeni u ozbiljnom krivičnom delu, naveliko gradili ni manje ni više nego u nacionalnim parkovima.
Bahatosti vlasnika bespravno podignutih kuća ili vikendica nisu pošteđeni bili ni zaštićena prirodna i kulturna dobra. Tako su građevine nikle čak i u “ Staroj čaršiji” zaštićenom kulturno-istorijskom delu grada Novog Pazara. 
Prema podacima Ministarstva građevine rušenje čeka četiri objekta. Na području Knez Mihajlove ulice ima ih čak sedam. Svi oni će biti ukloneni posle februara. Ista sudbina čeka preko 90 kuća i vikendica bespravno izgrađenih na teritoriji nacionalnih parkova Kopaonik, Tara i Đerdap. 
„Odluka je da se svi objekti u prvoj zoni ruše. Tu je zabranjena gradnja. Rešenja o rušenju su izdata ali će njihovo izvršenje morati da sačeka istek roka od 90 dana za podnošenje zahteva za legalizaciju, kako je to predvideo novi zakon. Inspektor ima obavezu da donese rešenje o rušenju, ali ga ne izvršava do pravosnažno okončanog postupka legalizacije. Rok ističe 1. februara i tada počinje kontrola“, kaže za „Blic” pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović. 
U teoriji najava kontrole i rušenja zvuči realno ali u praksi će to ići malo teže ukoliko se stvari ne promene. 
Naime, na celoj teritoriji Srbije radi samo devet republičkih građevinskih inspektora dok recimo turističkih ima oko 150. Čak i da tih devet inspektora rade 24 sata dnevno sedam dana u nedelji fizički je nemoguće da iskontrolišu sve. 
„U Kraljevu imamo jednog inspektora. On pokriva Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Golija i Novi Pazar, gde imamo spomenik kulture i zaštićena kulturna i prirodna dobra. Celu tu teritoriju pokriva jedan čovek, a to je jednostavno nemoguće. O opremljenosti inspekcije da ne govorim. Voze se ‘stojadini’ kojima otpadaju točkovi, a u Užicu lokalni inspektor ide autobusom jer nema kola. To mora da se promeni“, kaže sagovornica „Blica“. 
Ona napominje da je plan da se poveća broj republičkih inspektora i da se o tome već razgovaralo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Evo Beograd na vodi se seli u Suboticu i reseno.Kako gospodin Kozma placa racune kad je iz Subotice i pre protesta nije imao posao.Jedno je inicijativa, a sasvom drugo je agitovanje.Ukoliko je agitovanje placeno od strane stejt departmenta onda je to „agentovanje“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.