FOTO: Pixabay

Usvojeno ukidanje Zakona o smanjenju penzija

FOTO: Pixabay

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija.

Zakon se ukida najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem. 

Novim zakonom utvrđen je pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije. 

Pored toga, menja se način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je ranije da vlada radi na približavanju penzija minimalnoj potrošačkoj korpi, odnosno prosečnoj plati u Srbiji. 

"Zakon je podložan promenama, ali smo mi odgovornom politikom pokazali da penzije mogu da rastu i one će biti veće od 8,8 do 13, 2 odsto veće i to važi za sve penzionere. Naravno da reč sa naše strane postoji. Mi smo zahvalni penzionerima što su imali strpljenja do sada", rekao je Đorđević u Skupštini Srbije. 

On je rekao da Vlada Srbije želi da povećava penzije mnogo više od realnog rasta cena i inflacije. 

Ranije su se, prema njegovim rečima, penzije usklađivale sa rastom inflacije i rastom cena na malo, a u takvom sistemu odnos penzija i potrošačke korpe nije bio dobar. 

"Ukoliko bismo imali usklađivanje prema inflaciji i rastu cena, pratili biste u istom razmaku minimalnu potrošačku korpu. Smatramo da će država u narednim godinama i u ovoj godini pokazati dobre rezultate i da ima prostora da povećanje penzija bude mnogo veće", rekao je Đorđević. 

Povećanje penzija će se vršiti na predlog Vlade Srbije, a o tome će odlučivati Skupština Srbije u okviru zakona o budžetu i budžetskom sistemu, rekao je ministar.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Dr Miggyy

    Ministar Đorđević se postavio kao mačeha penzionerima, jer će penzije vratiti na nivou 2014. godine i da će porasti dodatno od 8,8 do 13, 2%, a zaboravio da su troškovi života otišli, u tom periodu, više od 20%. Usklađivanje penzija na dalje će se vršiti po ličnom nahođenju i dobre volje vođe. O povraćaju otete penzije, osim neiznuđene zahvalnosti, nema ništa. Biće, al' na sudu. Koja debilasta stvorenja, bukvalno otmu penzije i mudro ćute, svaka njima pseća čast. Penzosi, po preporuci ΛV, svoje “spasioce” šalju u majčinu!.

  • Voja

    ???? Kasno! Prvo - Umanjeno nije vraćeno. Drugo - Cene na zelenim pijacama skočile su 50%. Treće - Gorivo poskupljeje svako malo. Četvrto - porezi na nekretnine takodje odoše u nebesa, tako da amortizacija na starost zgrade od 1,00% godišnje, pojedena je poskupljenjem u 2018. godini., a vlast je oglasila da je cena ista kao i 2017. godine. LAŽ.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.