Vesti iz zemlje

16.04.2014. 16:35

Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Utvrđene mahinacije u trgovini strujom?

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je velike razlike u količinama električne energije koju je EPS uvezla i izvezla od 2010. do 2012. godine.

Savet je saopštio da je zbog velikih razlika u ceni uvezene i izvezene struje u tom periodu EPS ostvario manje prihode za oko 30 miliona evra.

Savet za borbu protiv korupcije navodi da je neslaganja utvrdio analizom stanja u oblasti trgovine električnom energijom, a nakon primljene predstavke građana u kojoj se ukazuje na nezakonitosti u trgovini strujom na tržištu Srbije.

Kako je precizirano, prema podacima EPS-a, uvoz struje je bio 35.245 megavat-časova ( MWh), izvoz 35.140 MWh, dok prema podacima EMS uvoz iznosi 527.584 MWh a izvoz 3.668.887 MWh. Podaci Uprave carina, pak govore da je uvoz bio 2.994.539 MWh, izvoz 3.887.804 MWh.

U izveštaju o trgovini električnom energijom, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da su analizom dobijenih podataka od Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije i Uprave carina, uočene velike razlike u količinama električne energije koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012. godine, iako bi ti podaci shodno instrukciji Ministarstva finansija od 6. avgusta 2009. godine trebalo da budu istovetni. 

Pored višestrukih neslaganja u količinama, Savet je uočio i velike razlike između cene uvezene i izvezene električne energije, zbog čega je EPS od 2010. do 2012. godine imao manje prihode za oko 30 miliona evra, dok su drugi licencirani trgovci električnom energijom ostavrili prihod od 49,4 miliona evra. 

Savet je od Poreske uprave dobio podatak da je licenciranim trgovcima električnom energijom po osnovu prometa električnom energijom u tom periodu vraćen PDV u iznosu od 12,48 milijardi dinara, u zakonskom roku, bez obzira da li su trgovci izmirili svoje poreske obaveze prema budžetu ili ne. 

„Poreska uprava nije u mogućnosti da proverava količine električne energije koje se iskazuju na fakturama licenciranih trgovaca, kao i njihove vrednosti na osnovu količina, pa ostaje sumnja da tu kontrolu niko ne vrši, što stvara prostor za zloupotrebe, imajući u vidu da nadležne institucije imaju potpuno različite podatke o iskazanim količinama električne energije koja se prometuje na tržištu Srbije“, navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Koalicija devedesetih ponovo jaše i vodi Srbiju starim poznatim stazama,ponovo uz pomoć Zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.