Vesti iz zemlje

22.02.2016. 10:56

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Uz podršku Evropske banke Srbija može da privuče investicije

Region zapadnog Balkana ima mnogo da ponudi potencijalnim ulagačima, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija može da postane motor za privlačenje investicija, izjavio je direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg.

Berg je istakao da je to odlična prilika da se prikaže region zapadnog Balkana, ali i da se edukuju investitori koji još nisu upoznati sa prilikama u tim zemljama.

“Cilj je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne prilike i da se promoviše priliv stranih direktnih investicija i prekograničnih projekata”, rekao je Berg.

On je, kako je dodao, uveren da ovaj region ima mnogo da ponudi potencijalnim investitorima, pre svega jer koristi prednost strateških trgovinskih veza sa Evropskom unijom, a ima i pristup Jadranskom moru.

Sa druge strane, investitori, kazao je, oklevaju da ulože novac u te zemlje jer je domaće tržište relativno malo, a poslovna klima još nije dovoljno poboljšana.

“Zato mi zajedno radimo na tome da stvorimo još bolje uslove i privučemo potencijalne investitore”, poručio je šef kancelarije EBRD u Srbiji.

Berg je ukazao i na činjenicu da ta banka godinama ulaže u zapadni Balkan, što takođe govori i investitorima i drugim međunarodnim finanasijskim organizacijama, da je ovo dobro mesto za ulaganje.

To je ilustrovao primerom ulaganja u putnu konekciju sa evropskim tržištima, ili prenos električne energije iz Albanije u Makedoniju, i dodao da  Samit EBRD daje priliku za dogovor o više sličnih projekata.

Govoreći samo o Srbiji, Berg je rekao da, od kad EBRD radi u toj zemlji, uloženo više od četiri milijarde evra u oko 200 različitih projekata.

““Samo prošle godine, uložili smo 478 miliona evra u 25 projekata. Mi smo jedan od najvećih investitora u Srbiji”“, konstatovao je on.

On je ujedno i upozorio da će dugoročan i održiv rast zavisiti od sposobnosti zemlje da se promoviše kao investiciona destinacija i da održi investicije.

“To je izazov za mnoge zemlje, a ni Srbija nije izuzetak.

„Verujemo da je ključ u privlačenju i zadržavanju investicija predvidivo makroekonomsko okruženje, politike koje mogu da se nazovu “investor friendly” i strukturne reforme“”, naveo je.

EBRD, dodaje, ima važnu ulogu u popravljanju poslovne klime u Srbiji, pa je ta banka do sada inicirala inicijativu za popravljanje investicione klime, promociju dobrog upravljanja i podršku razvoju privatnog sektora.

U okviru tih projekta nastojimo da pomažemo da Srbija, kao jedna od većih ekonomija u regionu, može da postane motor za privlačenje investicija”, rekao je Berg.

Takođe, dodao je, EBRD s nestrpljenjem očekuje i saradnju sa Beogradskom berzom, koja će se, prema planu, pridružiti linku jugoistočne Evrope, povezaće se regionalne berze kako bi podržale kompanije da dobijaju finansiranje.

Druge inicijative uključuju pravosudnu obuku, altirnativno rešavanje sporova i jačanje korporativnog upravljanja u malim i otvorenim ekonomijama, naveo je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.