Vesti iz zemlje

02.07.2016. 13:08

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vasilić: Budžetska inspekcija neopremljena za ozbiljan rad

Republika Srbija ima 13.000 budžetskih korisnika, koje bi trebalo da kontroliše Budžetska inspekcija. Ovaj zadatak dobilo je sedam budžetskih inspektora, koji su stizali da provere samo 0,2 odsto korisnika, rekla je Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Jelisaveta Vasilić kaže i da je takva kakva je, osakaćena, Budžetska inspekcija uspela da napiše oko 38 prekršajnih prijava i nekoliko krivične, a svoje zapisnike dostavila je svim nadležnim organima koji mogu da podižu prijave. Međutim, kako ističe članica Saveta, problem je što ni sama Budžetska inspekcija ne zna šta se dalje desilo sa tim prijavama.

„Kada budžetska inspekcija utvrdi da su budžetska sredstva nenamenski trošena, ministar finansija ima pravo da zahteva vraćanje tih sredstava. To bi značilo da bi novac izdat iz trezora morao da se vrati, a radinici ne bi dobijali platu, ali nijedno takvo rešenje nije doneto“, kaže Vasilić.

Ona kaže da je problem sa Budžetskom inspekcijom ne samo manjak zaposlenih, već i to što nema plan rada, tako da se kontrole vrše selektivno.

„Nemaju plan koji bi tačno govorio šta su merila. Nemaju softver, ručno vode evidencije predmeta. Potpuno su neopremljeni za ozbiljan rad. Da li smo ozbiljne preporuke o opremljenosti, broju, planu i programu. Rekli su nam da su u redu i da će početi jednu po jednu da rešavaju“, kaže članica Saveta.

Vasilić napominje da Savet za borbu protiv korupcije prati rad Budžetske inspekcije već pet godina i pokušava da popravi stanje u toj ustanovi, ali ne uspevaju. Kako kaže, to je stanje koje godinama traje i stalno se nasleđuje.

„Savet uvek polazi od pretpostavke da je u pitanju neznanje, ali ovolika količina neznanja dovodi do namere. Namera je da budžet ostane bez kontrole jer onda ljudi iz vlasti mogu da troše bez kontrole“, ističe ona.

Svaka lokalna samouprava po zakonu je dužna da formira svoju budžetsku inspekciju. Vasilić kaže da tih inspekcija nema, a da je od lokalnih samouprava veoma teško dobiti podatke i da oni uglavnom stižu uz pomoć poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

„Dobijemo podatke iz trezora koliko je otišlo novca iz budžeta. Kada dobijemo podatke sa lokala i uparimo ih, vidimo da se ne slažu“, rekla je Jelisaveta Vasilić.

Ministarstvo finansija složilo se sa zamerkama i preporukama Saveta za borbu protiv korupcije, ali kažu da je Zakon o zabrani zapošljavanja prepreka za povećanje broja zaposlenih. Vasilić napominje da Savet uvek daje takve preporuke koje je moguće postupno izvršiti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.