Srbija

01.02.2017. 19:57

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Veći obim osiguranja, mogućnost za jeftinije osiguranje

Srbija

01.02.2017. 19:57

Od ukupnog broja poljoprivrednih površina osigurano je svega desetak odsto, što govori o veoma maloj zastupljenosti osiguranja, ali možda i o lošoj edukaciji stanovništva, izjavio je direktor prodaje neživotnog osiguranja Kompanije Dunav osiguranje Goran Mačkić.

„Od ukupno osiguranih poljoprivrednih površina u Srbiji Dunav osiguranje osigurava 50 odsto, odnosno od 48 do 52 odsto, u zavisnosti od godine do godine. U prošloj godini smo isplatili pet miliona evra odšteta, a Kompanija nema šteta za koje nije isplaćena odšteta i koje su pod sudskim sporovima“, rekao je Mačkić prilikom susreta s poljoprivrednicima i Severnobanatskog okruga u Kikindi.

Prema njegovim rečima, susretom s poljoprivrednicima u Kikindi, koji je jedan u nizu, Kompanija pokušava da predstavi ponudu osiguranja useva, plodova i životinja.

On je naveo da Dunav osiguranje želi da na najbolji način poljoprivrednicima približi značaj osiguranja, kolika je njegova cena, kako se plaćaju štete, kolika je naknada šteta i šta osiguranici zapravo dobijaju.

Ukazujući da se mora uzeti u obzir to da Srbija čini ogroman napor da podrži poljoprivrednu proizvodnju, Mačkić je podsetio da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vrši povraćaj premija u visini od 40 odsto od polisa osiguranja.

„Vidimo da se taj trošak svodi na dve do tri paklice cigareta po jednom katastarskom litru ili hektaru, što govori da naši poljoprivredni proizvođači koji ne osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnju mnogo rizikuju“, rekao je Mačkić.

On je naveo da se najčešće osiguravaju ratarske kulture, kao što su kukuruz, pšenica, soja, a da je rizik od kojeg se štite onaj osnovni – od grada, požara i udara groma.

„Poljoprivrednici, takođe, mogu da se osiguraju od poplava, što je na ovom području Banata od velikog značaja“, rekao je Mačkić.

On je naveo da osiguranici kod Dunav osiguranja dobijaju kvalitetnu ponudu, stručnu procenu štete i adekvatnu naknadu.

Mačkić je istakao i da je u regionu stanje slično kao Srbiji.

„Ovo je naša prva prezentacija. Bićemo u Zrenjaninu, Somboru, a prezentacije ćemo održavati i u ostalim delovima Srbije, u direktnom kontaktu“, rekao je Mačkić dodajući da je cilj toga razmena iskustva i da se vidi šta poljoprivrednike sprečava da u većem obimu osiguraju svoju proizvodnju, jer bi osiguranje, kada bi njegova masa bila veća, bilo i jeftinije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.