Srbija

05.06.2023. 16:16

Autor: Katarina Baletić

Većinski vlasnici zemunskog „Zmaja“ prinudno otkupljuju državne akcije

zmaj poljoprivedna masina Foto: Wikimedia - Marek360420

Srbija

05.06.2023. 16:16

Američki većinski vlasnici zemunske fabrike „Zmaj“ doneli su odluku o prinudnom otkupu akcija ostatka udela u tom preduzeću. Kompanija „Finpro“ i njena ćerka-firma u Srbiji „Figra“ otkupiće državne akcije i akcije kompanije „Agrocoop“. 

Trenutno, „Finpro“ i „Figra“ imaju 98,7 odsto akcija, dok su Srbija i „Agrocoop“ vlasnici po 0,6 odsto akcijskog kapitala.

Akcije će biti otkupljene po ceni od 10,51 dinara po običnoj akciji, što znači da će država dobiti nešto više od deset miliona dinara prilikom otkupa.

Industrija poljoprivrednih mašina „Zmaj“ privatizovana je 2006. godine. Tada je konzorcijum koji su čini „D’Arcy&Platt“ iz Beograda,“Finpro“ iz Delavera, USA, „Agrocoop“ iz Novog Sada, i „Figra “ iz Beograda kupio 98,64 odsto vlasništva za nešto više od milion evra.

Ubrzo nakon privatizacije, u staroj fabrici stala je proizvodnja poljoprivrednih mašina, kako je pisao i Krik.

Tome svedoči i podatak da IPM „Zmaj“ u toku 2022. godine imao prosečno tek 24 zaposlena.

Takođe, objekti na prostoru bivše fabrike kombajna „Zmaj“ u Zemunu srušeni su početkom 2022. godine, a kompanija AFI Zmaj West najavljivala je da će na ovom prostoru biti izrađen poslovni kompleks, pisao je tada Danas.

„Zmaj“ zarađuje, ali time samo pokriva gubitke

Iz finansijskih izveštaja „Zmaja“ ne može se zaključiti čime se preduzeće trenutno bavi, iako je pretežna delatnosti i dalje „proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo“.

U toku prošle godine Zmaju su porasli poslovni prihodi, vidi se iz finansijskog izveštaja. Oni su iznosili 470 miliona dinara (oko četiri miliona evra).

Međutim, prihodi od prodaje proizvoda roba i usluga iznosili su tek 71,8 miliona dinara, što je tek 15 odsto ukupnih poslovnih prihoda.

Mnogo veći doprinos poslovnim prohodima, dali smo „ostali poslovni prihodi“ koji su iznosili blizu 290 miliona dinara, ili skoro dve trećine ukupnih poslovnih prihoda.

Veliki udeo u prihodima imali su i prihodi od usklađivanja vrednosti imovine (106,9 miliona dinara).

Neto dobitak preduzeća bio je 12 miliona dinara (102.500 evra), što je manje nego 2021. godine kada je kompanija profitirala blizu 27 miliona dinara (227.000 evra).

Međutim, akcionari još uvek nisu dobili zaradili od ovih dobitaka, jer je, sudeći prema Odluci o raspodeli dobiti za 2021. godinu, sva neto dobit korišćena za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, koja je tada iznosila 467 miliona dinara. Odluka o raspodeli dobiti za 2022. godinu još uvek nije donešena.

IMT fabriku za remont kupila firma čiji je suvlasnik Auto Čačak

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.