Vesti iz zemlje

15.10.2021. 13:49

WWF

Autor: Nova Ekonomija

Veliki Rzav za sada spašen od izgradnje MHE

Niko nije podneo zahtev za građevinsku dozvolu, niti je traženo da se produže lokacijski uslovi za poslednju planiranu mini-hidroelektranu (MHE) na Velikom Rzavu, potrvdila je Opština Arillje, prenosi portal Svetskog fonda za prirodu (WWF A...

Foto: Nova ekonomija/ Ivana Pavlović/ Veliki Rzav

Niko nije podneo zahtev za građevinsku dozvolu, niti je tražio da se produže lokacijski uslovi za poslednju planiranu mini-hidroelektranu (MHE) na Velikom Rzavu, potrvdila je Opština Arillje, a prenosi portal Svetskog fonda za prirodu (WWF Adria). Skupština te opštine je prošle godine zaustavila i izdavanje dokumenata za izgradnju MHE na teritoriji Arilja.

Opština podseća su lokacijski uslovi za poslednju MHE na Velikom Rzavu prestali da važe u martu, a potvrda o „sudbini“ nesuđene MHE je stigla na zahtev Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

WWF konstatuje da je na taj način spašeno oko 55 kilometara toka Velikog Rzava od izgradnje malih hidroelektrana i sprečena njegova dalja degradacija, sve do Hidro-elektrane (HE) Svračkovo.

MHE Visoka bila je jedini objekat na Velikom Rzavu koji je i ranije bio u proceduri, a koji nije mogao da bude obuhvaćen odlukom iz marta 2020. godine. RERI je zbog toga, na inicijativu WWF, podneo zahtev za poništenje lokacijskih uslova.

„Nakon skoro dve godine od prethodnog izdavanja lokacijskih uslova, dobili smo potvrdu Opštinske uprave da u međuvremenu nije podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole, te su po sili zakona lokacijski uslovi prestali da važe“, navode predstavnici RERI.

Foto/ Nova ekonomija/ Ivana Pavlović/ Veliki Rzav

Kako je planirano da tri MHE okruže jezero za vodosnabdevanje Užica
Vlada Srbije zbog MHE predložila izmene Zakona o zaštiti prirode

Prema njihovim rečima, investitor treba ponovo da prikupi dozvole i sva odobrenja nadležnih organa, u slučaju da želi da ponovo da realizuje tu investiciju. Ti dokumenti kako se objašnjava prethode izdavanju lokacijskih uslova i pribavljanju novih lokacijskih uslova.

„U vezi sa našim podnetim zahtevom za poništavanje uslova, predmet se nalazi pred Upravnim sudom, s obzirom na to da nadležno Ministarstvo nije postupilo po našem zahtevu, jer nije u zakonskom roku na njega odgovorilo“, dodaje RERI.

Veliki Rzav je kako podseća WWF reka koja ima izuzetne vrednosti u pogledu pejzaža i biodiverziteta, koje je prepoznao i Zavod za zaštitu prirode Srbije koji je to područje uvrstio u Program zaštite prirodnih dobara. Studija bi trebalo da bude završena do kraja godine, a reka i okolno područje postali bi Specijalni rezervat prirode.

Veliki Rzav je uvršten i u inicijativu o trajnoj zaštiti reka koju vode WWF Adria i TNC (The Nature Conservancy), u saradnji sa Ekološkim udruženjem Rzav.

Podnete dve krivične prijave zbog izgradnje MHE Ravni kod Užica
Vlasotince: Čemu zabrana MHE, kada se planira njihova izgradnja?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.