Vesti iz zemlje

30.06.2016. 09:28

N1

Autor: Nova Ekonomija

Verheijen: EPS da smanji broj zaposlenih ili da poveća cenu struje

Poslovanje javnih preduzeća tema je koja decenijama opterećuje srpske javne finansije. Reorganizacija i smanjenje troškova poslovanja, kao i duga Elektroprivrede Srbije jedna je od najvažnijih tački tekućeg aranžmana sa MMF-om.

„EPS troši previše na plate zaposlenih i to je jedna od najvećih stavki“, rekao je direktor Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen.

On navodi da se o finansijskoj održivosti EPS-a može govoriti samo ako do kraja godine broj zaposlenih bude smanjen i troškovi za plate takođe budu smanjeni za 15 odsto tokom pet godina:

„Bez primenenjenog plana konsolidacije EPS će do kraja 2019. godine imati dug od skoro dve milijarde evra, što je više nego dug Srbijagasa. U ovom trenutku Srbijagas ima 1,6 milijardi evra duga. Važno je reći i da je smanjenje broja zaposlenih u EPS-u samo jedan od sedam elemenata finansijske konsolidacije. Ostali su cene, veliki gubici u transferu električne energije, nedostatak investicija, javne nabavke, reorganizacija u poslovanju“, kaže on.

Ukoliko donesu odluku da se ne nastavi sa smanjenjem broja zaposlenih to znači da će građani Srbije morati da plate za to što EPS nije redukovao svoje troškove. 

„A da li je to izbor koji bi ljudi iz Srbije želeli da vide“, zapitao je Verheijen.

On ističe da je smanjenje broja zaposlenih trebalo da bude obavljeno novom sistematizacijom koju je EPS trebalo da dostavi do kraja prošle godine, pa u martu ove godine, pa u junu:

„I još uvek je nisu dostavili, tako da još uvek čekamo da vidimo novu sistematizaciju EPS-a. Kao što sam rekao finansijskim planom Vlade Srbije predviđeno je da se troškovi za plate smanje za 15 odsto. Oni to mogu da urade smanjenjem plata svih zaposlenih za 15 odsto ili smanjenjem broja zaposlenih“.

Verheijen kaže da je Svetska banka predložila Vladi Srbije da ne smanjuje plate već da odredi one pozicije bez kojih EPS može da funkcioniše i da su stručnjaci banke došli do toga da su najveći viškovi pre svega u administraciji i u rudnicima.

Kao prioritet u ovom trenutku direktor Svetske banke vidi potrebu da se spreči da dug EPS-a dostigne dve milijarde evra. To se može postići smanjenjem broja zaposlenih ili povećanjem cene struje:

„Mogu da ne redukuju troškove zaposlenih ali onda moraju da povećaju cene struje za 10 odsto. Mogu da smanje investicije, pa će onda morati da povećaju struju za manji iznos, ali onda EPS neće biti konkurentan na regionalnom tržištu. Dakle, ono što plan Vlade koji je prihvaćen prošle godine ima za cilj jeste da se kombinacijom mera postigne da EPS redukuje sve troškove u toku narednih pet godina“.

Verheijen je još dodao da sistematizacija EPS-a mora biti obavljena do kraja jula, ali da Svetska banka želi da vidi i napredak u ostalim elementima reorganizacije EPS-a barem do početka septembra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Po kojem to osnovu tehnicka vlada ima pravo da donosi uredbu po kojoj diskriminise svoje gradjane i stavlja ih u neravnopravan polozaj u odnosu na strane radnike jer svaki radnik kome se obracunavaju svi zakonom predvidjeni porezi i doprinosi mora da finansira iz budzeta te tzv. radnike iz inostranstva koji usput i ne moraju da poseduju nikakva znanja vec samo nekakve lazne diplome da bi ovde mogli da primaju neoporezovane plate od 3000 evra .Istovremeno se nasim frilenserima i IT strucnjacima oporezuje svaki evro zaradjen u inostranim i domacim firmama.
    Ova uredba je neustavna i treba je sto pre ukinuti ili svi da ne placamo porez ili da ga placamo pod istim uslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.