Vesti iz zemlje

29.12.2023. 07:30

Autor: Katarina Pantelić

Veterinarski inspektori pred praznike upozoravaju: Evo kakve proizvode treba kupovati

Nova ekonomija

Cene mesa otišle u nebesa

Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Kontrole se, kako je saopšteno, sprovode počevši od ulaza sirovine za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda.

„U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi“, navodi se u saopštenju.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije apelovala je na potrošače da u vreme praznika kupuju hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane- samouslugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice) ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Uprava je naglasila da građani proizvode treba da kupuju na pijacama isključivo od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje, kao i onih kod kojih je hrana životinjskog porekla izložena u rashladnim vitrinama.

Dodali su i da treba obratiti pažnju na higijenu onih koji prodaju hranu, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom, ali i na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

„Treba poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije. Potrebno je naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije, ali i obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatne mirise“, navela je Uprava za veterinu.

U saopštenju se naglašava i da ne treba kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano, ali i da treba čuvati fiskalne račune i da se u slučaju uočenih nepravilnosti treba obratiti nadležnoj inspekciji.

„Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele“, navodi se u saopštenju.

Cena jagnjadi od 390 do 500 dinara na pijacama, pojeftinila svinjetina

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.