Foto: Nova ekonomija

(VIDEO) Kinezi dobili njive A kategorije za fabriku guma

Foto: Nova ekonomija
Kineska kompanija Šandong Linglong gradi fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu bez Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, na njivama prve i druge klase, u neposrednom okruženju drugih oranica, pašnjaka i voćnjaka, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Ova organizacija je medijima dostavila izvode is katastra gde se vidi da je 2011. godine zemljištu A klase na kojima kineska kompanija već gradi, promenjena namena u građevinsko.

Građanski preokret je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, dobio odgovor da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu niti mu je dostavljena takva studija kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong".

Prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska. 

Podsećamo, kineska fabrika je od države besplatno dobila 96 hektara zemljišta u industrijskoj zoni, od kojeg bi Grad Zrenjanin na osnovu naplaćenih taksi, mogao da prihoduje najmanje pet miliona evra. Dakle, to je gubitak grada na osnovu činjenice što je zemljište dato besplatno.


Studija o uticaju na životnu sredinu je važna jer se desetinama kilometara sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma na banatskim oranicama proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu.

dokaznjiva

Građanski preokret je ranije upozorio da grad  takođe nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog budućeg kineskog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.