Vesti iz zemlje

06.09.2022. 17:06

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Više od 8.600 mladih oslobođeno godišnjeg poreza na dohodak

fakture papiri na gomili Foto: Nova ekonomija

Novoosnovanim preduzećima u Srbiji, koja se bave inovacijama, kao i poslodavcima usmerenim na istraživanje i razvoj, uvedene su poreske olakšice i više od 8.600 građana mlađih od 40 godina oslobođeno je godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu, objavila je Poreska uprava.

Poreske olakšice uvode se da bi se efikasnije suzbio nelegalni rad, da se povećaju investicije, otvaraju nova radna mesta i uopšte stvori jedan povoljniji privredni ambijent za poslovanje preduzeća, izjavio je Dragan Agatunović, koordinator u sektoru Poreske uprave za kontrolu.

Novoosnovanim preduzećima, kako je on podsetio, uvedene su olakšice koja se bave inovacijama, kao i poslodavcima usmerenim na istraživanje i razvoj.

„U cilju privlačenja visokoobrazovanih kadrova iz inostranstva, kao i zadržavanja domaćeg radno aktivnog stanovništva, uvedena je olakšica za mlađe od 40 godina da se umanji obračun godišnjeg poreza na dohodak građana. Za 2021. godinu, oko 2.800 zaposlenih ostvarilo je pravo na umanjenje obračuna tog poreza, odnosno više od 8.600 je praktično oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana“, rekao je Agatunović, objavila je Poreska uprava.

PORESKA UPRAVA OBJAVILA PORESKI KALENDAR ZA SEPTEMBAR

I poslodavcima koji zasnuju radni odnos sa novozaposlenim ili novonastanjenim radnikom, takođe su obezbeđene poreske olakšice.

Poreske olakšice se uvode, prema njegovim rečima, zbog povećanja konkurentnosti domaće ekonomije, rasta i razvoja privrede u celini, kao i privlačenje novih investicija i visokoobrazovanih stranaca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.