Vesti iz zemlje

09.05.2024. 07:10

Nova Ekonomija

Autor: Anica Kovačević

Više od polovine Srba veruje da će korupcija (za)uvek postojati

Nova Ekonomija/Anica Kovačević

Više od polovine građana veruje da će korupcija u Srbiji uvek postojati, a samo 4,4 odsto njih smatra da je retko ko od službenika umešan u koruptivna dela, što ukazuje na alarmantno nezadovoljstvo radom institucija, navodi se u izveštaju Centra savremene politike (CSP).

Ovaj izveštaj o proceni korupcije u Srbiji analizirao trenutno stanje antikorupcijskog zakonodavstva, njegovu primenu u praksi, ulogu civilnog društva i međunarodnu saradnju u borbi protiv korupcije u Srbiji.

U Srbiji 42,4 odsto građana smatra da će korupcija uvek postojati, ali da se može donekle ograničiti.

S druge strane, 33,1 odsto građana smatra da se korupcija u Srbiji može „značajno smanjiti“, dok svega 8,2 procenata veruje u mogućnost iskorenjivanja korupcije u Srbiji.

Takođe, 11,4 odsto građana smatra da se rasprostranjena korupcija ne može smanjiti.

Prema rezultatima istraživanja, značajan deo stanovništva u Srbiji ima prilično negativno mišljenje o rasprostranjenosti korupcije među službenicima u javnom sektoru.

Približno deset odsto građana smatra da su skoro svi službenici u javnom sektoru uključeni u koruptivne radnje, dok preko 41 odsto smatra da većina njih učestvuje u takvim aktivnostima.

Još više zabrinjava činjenica da manje od pet odsto građana smatra da retko da je neko od službenika umešan u koruptivna dela.

Prema istraživanju, grupe koje se smatraju najkorumpiranijima su sudije, javni tužioci i politički lideri, dok se smatra da je manje korupcije među lekarima, nastavnicima i novinarima.

Kao bitan aspekt ovog izveštaja ističu se preporuke da se ulože efikasniji napori i sprovođenje obećanih reformi od strane državnih institucija, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo javnosti borbom protiv korupcije.

Kao neke od glavnih preporuka ističu se:

  • Ažuriranje Zakon o sprečavanju korupcije kako bi se u potpunosti uskladio sa međunarodnim standardima
  • Naložiti proaktivno otkrivanje informacija od strane svih vladinih agencija, posebno u vezi sa budžetima, nabavkama i implementacijom projekata
  • Poboljšati pravno i operativno okruženje za organizacije civilnog društva koje rade na borbi protiv korupcije
  • Identifikovati i targetirati sektore sa visokim rizikom od korupcije, kao što su zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura, te potom sprovesti strategije specifične za dati sektor, uključujući pojačan nadzor i specijalizovane mere za borbu protiv korupcije

„Novoizabana Vlada bi trebalo da pored deklerativne pokaže i praktičnu opredeljenost, te da već u prvim mesecima mandata usvoji nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i jasan sveobuhvatan akcioni plan za realizaicju“, rekao je Igor Mirosavljević, istraživač u CSP-u i koautor izveštaja o korupciji.

On je dodao i da je od velike važnosti ubrzanje ispunjavanja preporuka iz izveštaja Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO).

Kao još jedan bitan aspekt izveštaja ističe se potreba da se iskoristi proces pristupanja EU kao okvir i motivacija za sprovođenje sveobuhvatnih antikorupcijskih reformi – uskladiti napore u borbi protiv korupcije sa standardima EU i aktivno se angažovati sa institucijama EU za podršku i smernice.

„Borba protiv korupcije je jedna od najvažnijih tema kada pričamo o demokratskim institucijama, odnosno jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava u poglavlju 23, budući da je ova tema u dodiru sa svim temama koje stavljamo pod kišobran demokratije“, rekao je Nikola Burazer, programski direktor CSP-a.

Organizacija Liderstvo u jugoistočnoj Evropi za razvoj i integritet (SELDI), alijansa od oko 40 organizacija civilnog društva (OCD), sprovela je svoj sedmi Sistem za praćenje korupcije u jugoistočnoj Evropi (CMS) 2023. godine.

Centar savremene politike (CSP), lokalni partner SELDI mreže u Srbiji, sproveo je nacionalno istraživanje širom Srbije 2023. godine, koje je pratilo iskustva građana o pritisku i umešanosti u korupciju i njihovu percepciju nivoa korupcije i poverenja u antikorupcijske politike.

Istraživanje je predstavljeno u okviru konferencije „Osnove na prvom mestu: Stanje demokratije i borba protiv korupcije u Srbiji“.

Dejan Damnjanović novi direkor Agencije za sprečavanje korupcije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.