Srbija

18.12.2017. 09:54

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Višku zaposlenih u javnom sektoru Kragujevca po 36.000 za svaku godinu staža

Srbija

18.12.2017. 09:54

Gradska vlast u Kragujevcu preporučila je da se višak zaposlenih u javnom sektoru reši isplatom stimulativnih otpremnina.

Gradsko veće Kragujevca preporučilo je nadzornim odborima javnih preduzeća i skupštinama privrednih društava, čiji je osnivač gradska uprava, da zarad racionalizacije zaposlenih u tim firmama do kraja 2017, donesu odluke o isplati stimulativnih otpremnina u iznosu od po 36.000 dinara za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca kod koga ostvaruju to pravo. 

„Odlukom Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u državnoj i upravi Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i u sistemu lokalne samouprave za 2017, utvrđeno je da u javnom sektoru u Kragujevcu u ovoj godini maksimalno može da bude 3.156 zaposlenih. Imajući u vidu da je u vreme donošenja te odluke u lokalnoj samoupravi bilo 3.299 zaposlenih te da problem viška radnika treba rešiti do kraja 2017. gradsko veće je donelo odluku o stimulativnim otpremninama za rešavanje problema prekobrojnih u javnim i javno-komunalnim preduzećima, kako grad ne bi snosio posledice zbog neizvršenja zakonskih obaveza“, saopšteno je nakon sednice Gradskog veća. 

Ističe se, pritom, da je Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru propisano da „ukoliko jedinica lokalne samouprave ne izvrši racionalizaciju broja zaposlenih u skladu sa odlukom Vlade Srbije, Ministarstvo finansija može na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, privremeno da obustavi prenos transfernih sredstava iz republičkog budžeta gradskoj upravi“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.