Vesti iz zemlje

22.10.2021. 11:54

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vlada definisala pravila za dodelu male pomoći

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja definiše pravila i uslove za dodelu pomoći male vrednosti.  Pomoć male vrednosti (de minimus pomoć) dodeljivaće se za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa.(u daljem tekstu: de...

Foto: Nova ekonomija

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom definiše pravila i uslove za dodelu pomoći od male vrednosti (de minimus pomoć) za usluge od opšteg ekonomskog interesa. Uredbom je predviđeno da po jednom učesniku na tržištu ona iznosi do 57,5 miliona dinara u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine.

Uredbom je definisana takozvana de minimis pomoć male vrednosti, za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa koja može da se dodeli u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine (tekuća i prethodne dve fiskalne godine), kako se navodi, bez obzira na instrument, namenu i davaoca pomoći.

Pomoć koja se dodeljuje u obliku bespovratnih novčanih sredstava izražava se u bruto iznosu, a ako se ne dodeljuje u obliku bespovratnih sredstava, njen iznos mora da bude izražen u njihovoj bruto novčanoj protivvrednosti

Uredba predviđa i da se dodelom te vrste pomoći ne narušava konkurencija na tržištu, kao i da odluku o opravdanosti njene dodele donosi davalac koji o tome treba da obaveštava Кomisiju za kontrolu državne pomoći.

Uredba se neće primenjivati na pomoć koja se dodeljuje za: pomoć u izvozu, zaštitu od uvozne konkurencije, učesnicima na tržištu uglja, drumskog prevoza tereta (koji rede kroz najam i za naknadu) i učesniku na tržištu koji nije bio u teškoćama.

Fiskalni savet: Smanjenje subvencija javnim preduzećima nije realno
Zahtevi poljoprivrednika na čekanju, država kasni sa isplatom subvencija

U urebi piše i da je de minimis pomoć za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa transparentna ako je moguće da se unapred izračuna tačan iznos njene bruto novčane protivvrednosti, bez potrebe za procenom rizika.

Кriterijum transparentnosti ispunjavaju sledeći instrumenti dodele de minimis pomoći: 

  • krediti ako je bruto novčana protivvrednost pomoći izračunata na osnovu referentne stope koja važi u trenutku dodele;
  • dokapitalizacija;
  • finansiranje rizičnog ulaganja;
  • individualna pomoć koja se dodeljuje na osnovu garantne šeme, ako iznos zagarantovanog dela osnovnog kredita ne premašuje 431,25 miliona dinara po učesniku i ako garancija ne premašuje 80% kredita;
  • subvencije i drugi instrumenti koji su u skladu sa zakonom.

De minimis pomoć kumulira se (skuplja se) sa drugim vrstama državne pomoći koja se dodeljuje za iste opravdane troškove samo do visine koja je u skladu sa propisima o kontroli državne pomoći. 

De minimis pomoć ne dodeljuje se za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa za čije obavljanje se već dodeljuje naknada bez obzira da li takva naknada predstavlja državnu pomoć ili ne.

Davalac pomoći dužan je da vrši kontrolu trošenja javnih sredstava i korišćenja tih sredstava za dodelu de minimis pomoći za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa i u obavezi je da kontroliše njenog korisnika.

Država najavila subvencije za ugradnju solarnih panela
Subvencije samo jedan od faktora kad investitori odlučuju o Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.