Vesti iz zemlje

09.08.2021. 11:20

Nova ekonomija, Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Vlada donela odluku o izradi Prostornog plana za gasovod Beograd-Valjevo-Loznica

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG-13 Beograd–Valjevo–Loznica sa elementima detaljne regulacije.  Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupa...

Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG-13 Beograd–Valjevo–Loznica sa elementima detaljne regulacije. 

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja odluke na snagu. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje Javno preduzeće „Srbijagas“ Novi Sad.

Okvrina granica obuhvata delove teritorije Beograda, Valjeva i Loznice, opština Lajkovac, Mionica, Ub, Osečina i Кrupanj. Delovi obuhvaćenih teritorija nalaze se u devedest i jednoj katastarskoj opštini.  

U Beogradu će biti Plan obuhvatiti 15 katastarskih opština – Veliku Moštanicu, Železnik, Sremčicu, Barajevo, Vranić Meljak, Stepojevci, Veliki Crnjani, Brović, Draževac, Jasenak, Кonatice, Mala Moštanica, Piroman, Poljane. 

U Loznici broj obuhvaćenih katastarskih opština je 18:  Bradić, Brnjac, Veliko Selo, Gornje Nedeljice, Gornji Dobrić, Grnčara, Donja Badanja, Donje Nedeljice, Jarebice, Кozjak, Lipnica, Simino Brdo, Slatina, Stupnica, Filipovići, Cikote, Šor i Šurice.

Delovi teritorije koje će Plan obuhvatiti u Ubu nalaze se na 11 katastarskih opština, u  Lajkovcu na 12, Mionici 10, Valjevu 15, Osečini 6,  i Krupnju na 4 katastrarske opštine. 

Foto: Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda RG-13 Beograd–Valjevo–Loznica sa elementima detaljne regulacije/Prilog 

Država garant za još 141 miliona evra kredita „Srbijagasa“

U odluci piše i da će Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

Cilj donošenja ovog Plana je da obezbedi prostorne uslove za energetsku integraciju područja Кolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga u sistem snabdevanja prirodnim gasom u Srbije, odnosno dalji razvoj sistema distribucije prirodnog gasa i snabdevanje potrošača.

Kompanija Rio Tinto u julu ove godine negirala da se za potrebe projekta Jadar gradi „tajni gasovod“ od Beograda do Loznice i da je Zakon o vodama promenjen radi izgradnje „cevovoda koji će dopremati vodu od Drine do rudnika“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić prethodno je naveo da vlast namerava da „po svaku cenu“ dozvoli kompaniji „Rio Tinto“ da otvori rudnik litijuma kod Loznice i dodao da se između tog grada i Beograda „tajno gradi gasovod za potrebe te kompanije“.

Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar na teritoriji grada Loznice obuhvata katastarske opštine: Bradić, Brnjac, Runjani, Lipnica, Veliko selo, Jarebice, Draginac, Simino Brdo, Cikote, Šurice, Stupnica, Slatina, Кorenita, Gornje Nedeljice, Donje Nedeljice, Grnčara i Šor. 

Navode da se gasovod gradi za potrebe kompanije Rio Tinto i projekat Jadar odbacili su i ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.