Vesti iz zemlje

09.02.2018. 10:27

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Grčke traži da Srbija izmeni zakone o izvozu neopasnog otpada

Vlada Grčke zatražila je od vlasti u Srbiji da izmeni zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje jer se postojećim, koji je prošle godine promenjen, krše pravila slobodne trgovine, a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, piše Danas.

U dopisu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke naslovilo „non paper“, što znači da se radi o nezvaničnom dokumentu, a koji je osim našem MSP upućen i na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine navodi se, između ostalog, da je u Srbiji „od maja 2017. došlo do izmena relevantne zakonske regulative, i to ne jednom“, i to tako što je „postupak izdavanja dozvola za izvoz neopasnog otpada učinilo potpuno nasumičnim, ili čak dovelo do zastoja u izdavanju dozvola, a time i praktično onemogućeno izdavanje novih dozvola za izvoz“.

U grčkom MSP izražavaju bojazan da je donošenje takve odluke zasnovano na protekcionizmu te da se novouvedenim merama krše principi slobodnog tržišta.

„Nova regulativa može dovesti i do ozbiljnih ograničenja u spoljnoj trgovini, što smatramo da je u direktnom sukobu sa međunarodnom legislativom i propisima EU koji se primenjuju u Srbiji“, navodi se u ovom dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Grčko MSP podseća u ovom dopisu da SSP propisuje zabranu bilo kakvih količinskih ograničenja na izvoz kao i mera koje imaju isto dejstvo po stupanju na snagu Sporazuma.

Od velike važnosti je da se zakonska regulativa koja se odnosi na utvrđivanje kriterijuma i postupka za izdavanje dozvole za izvoz neopasnog otpada ponovo izmeni na način koji će omogućiti budući promet neopasnog otpada, ističe se, između ostalog, u ovom dokumentu.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tokom jučerašnjeg dana Danas nije dobio odgovore na pitanje zbog čega je prošle godine zakonska regulativa menjana, kao i da li Srbija time, kako to tvrdi grčko ministarstvo, krši Sporazum i ugrožava slobodnu trgovinu.

Naime, ovo ministarstvo je prošle godine u dva navrata menjalo Pravilnik o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada. Najpre su u maju usvojene izmene ovog pravilnika sa šest članova, koji uvodi dodatnu dokumentaciju.

Naknadno, tokom leta, Pravilnik je još jednom promenjen, a Ministarstvo uvodi odredbu kojom je njima „na osnovu prikupljenih i podnetih podataka i dokumentacije za izvoz otpada“ ostavljeno da utvrde da li, pre nego što ode za izvoz, „ima tehničkih pogodnosti, neophodnih mogućnosti i kapaciteta za ponovno iskorišćenje otpada u Republici Srbiji na ekološki ispravan i efikasan način“.

Dozvole, potvrde i dokaze koje je kao obavezne uvela prvim majskim izmenama Pravilnika, Ministarstvo je kasnije, u novoj reviziji dokumenta, izbacilo, navodi list Danas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.