Vesti iz zemlje

15.07.2018. 14:57

Blic

Autor: AIESEC zove

Vlada razmatra kako da smanji doprinose na teret poslodavca i zaposlenog

Vlada Srbije razmatra na koji način da smanji doprinose na teret poslodavaca i zaposlenog, kao i da poveća neoporezivi deo zarade koji sada iznosi 15.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od početka naredne godine država smanjiti porez na plate, a kako prenosi Blic, prema njihovim saznanjima, Vlada Srbije već je formirala radnu grupu koja je počela da računa koliko bi ukupno moglo da bude smanjeno opterećenje na platu i u kojim segmentima konkretno.

„Trenutno razmatramo sve moguće aspekte. Rade se projekcije i kalkuliše koliko je moguće smanjiti pojedinačne namete. Izvesno je da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog, smanjenja doprinosa na teret poslodavca, ali i povećanja neoporezivog dela zarade“, rekao je izvor tog lista.

Kako dodaju, koji deo će biti umanjen ili povećan i za koliko zavisi od slobodnih sredstava u budžetu.

„Za sada je sigurno da prostora za smanjenje ima, ali računamo koliko je u budžetu moguće osloboditi novca“, kazao je izvor Blica.

Sadašnji nameti na rad u Srbiji su 63 odsto na prosečnu neto zaradu, što znači da na svakih 100 dinara neto zarade radnika, poslodavci plaćaju 63 dinara.

Srbija se po ovom pitanju nalazi malo ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope, gde su nameti na prosečnu neto zaradu 68 odsto, dok su u Hrvatskoj poslodavci opterećeni sa 62 odsto, u Makedoniji je porez na zaradu istovremeno od 35 do 37 odsto, u Madjarskoj 42, Bugarskoj 20, BiH od 20 do 25 odsto.

Fiskalni savet nedavno je naveo da bi doprinosi na zarade u 2018. godini mogli biti smanjeni za dva do 3,5 odsto i dodali da budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 na 62 odsto, a veći budžetski prostor od 25 milijardi dinara omogućio bi umanjenje poreza i doprinosa na plate na 60,5 odsto.

Jedan od vlasnika firme Re3 Product, koja se bavi reciklažom Aleksandar Solarević, rekao je za Blic da će smanjenje poreza na zarade povoljno uticati na privredu i preduzetnike, te da bi taj novac poslodavci preusmerili na zarade zaposlenih.

„Tako ćemo sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji“, rekao je Solarević i dodao da Srbija ima veliki problem u odlivu radne snage.

I direktor fabrike obuće Ukus Mišo Petraš je naveo da bi se taj novac koji će se uštedeti nakon smanjenja poreza na zarade otići na povećanje plata jer su, kako je naveo, troškovi bruto plata najveća stavka u poslovanju.

Iz Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da takva mera pomaže i da se smanji rad na crno.

Kako prenosi Blic, Ministarstvo finansija i Poreska uprava, takodje, intenzivno rade na ubrzanju povraćaja PDV, za šta je sada zakonski rok 45 dana, nakon čega bi privreda mogla prve pozitivne efekte da očekuje već od septembra.

„Svakodnevno se prate sve okolnosti koje dovode do usporavanja ovog procesa. Traže se razlozi zašto povraćaj PDV-a dugo traje. U narednih mesec dana biće poznati ključni problemi i odmah nakon toga će biti poznato koliko je moguće ubrzati povraćaj PDV. To će biti značajan pokretač privrednog rasta“, izjavio je izvor Blica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.