Vesti iz zemlje

17.04.2024. 13:07

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije i Merck potpisali memorandum, osnov za razvijanje inovacija u BIO4

Foto: Merck

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merck Fransoa Feg potpisali su memorandum o razumevanju, koji će biti osnova za nastavak strateške saradnje sa BIO4 Kampusom.

„Izuzetno smo zadovoljni što se kompanija Merck, jedna od najvažnijih svetskih naučno-tehnoloških kompanija, priključila našim naporima da kroz BIO4 Kampus baš u Srbiji napravimo novi naučno-istraživački centar u Evropi. naporima da kroz BIO4 Kampus baš u Srbiji napravimo novi naučno-istraživački centar u Evropi. Vlada Srbije i kompanija Merck radiće zajedno kako bi Srbija postala međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije, i kako bi kroz razvoj medicine naši građani, ali i svi ljudi sveta, imali bolju dijagnostiku i pristup inovativnim lekovima“, izjavila je Begović.

Ona se takođe zahvalila kompaniji Merck što je u poslednjih deset godina donirala oko milion evra za lečenje onkoloških bolesti u Srbiji.

„Ponosni smo što danas sa Vladom Srbije postavljamo temelj na kome će se graditi buduće inovacije u ovom delu Evrope, ali i što ćemo nastaviti našu misiju da pomažemo ‘stvaranju, unapređenju i produžetku života – ujedinjeni za pacijente’ u Srbiji, kroz blisku saradnju sa državom“, izjavio je Fransoa Feg.

Tokom potpisivanja predstavljeni su i zajednički projekti koji će doprineti unapređenju naučnih istraživanja i podsticanje inovacija, ulaganje u naučnike, njihov razvoj i jačanje međunarodne saradnje.

Deo Memoranduma su i svetski projekti kompanije posvećeni razvoju nauke.

Srpska naučna zajednica će dobiti mogućnost da u;estvuje na konferenciji „Uvid u budućnost“, koja svake godine okuplja desetine dobitnika Nobelove nagrade i inovatore iz celog sveta.

Takođe se priključuje i projektu „Kup Inovacija“, koji okuplja studente i postdiplomce iz celog sveta da se sastanu u sedištu kompanije Merck kako bi učili od profesionalaca, povezivali se, razvijali poslovne planove i takmičili se za novčanu nagradu.

Tu je i projekat „Kocka radoznalosti“, mobilna laboratorija sa interaktivnim eksperimentima koja omogućava učenicima osnovnih škola da postavljaju pitanja i razgovaraju o mogućnostima buduće karijere u naučnim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) oblastima, kao i mogućnosti saradnje sa divizijom Merck Life Science koja proizvodi laboratorjske materijale i opremu neophodne za naučna istraživanja i razvoj.

Potpisan memorandum iz oblasti bioekonomije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.