Vlada Srbije izdvaja 500 miliona dinara za energetsku efikasnost

Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je iz budžetskog fonda obezbedila 500,24 miliona dinara za unapređenje energetske efiksanosti tokom 2021. godine. Energetska efikasnost, između ostalog, trebalo bi da se postigne kroz renoviranje starih objekata, ali i kroz korišćenje boljih izolacionih meterijala u izgradnji novih.

Strategijom razvoja energetike do 2025. godine predviđaju i planovima koji će važiti do 2030. godine, energetska efikasnost i veće korišćenje obnovljivih izvora energije svrstani su među prioritete, naglašavaju u Vladi Srbije. 

Ti planovi, ako se ostvare trebalo bi da doprinesu sigurnijem snabdevanju energijom, kao i smanjenju njene potrošnje energije u privatnom i komercijalnom sektoru.

Njima se povećava konkurentnost industrije, standard građana, smanjuje se uvozna zavisnosti i negativni uticaj na životnu sredinu, poputu efekata staklene bašte, navodi se u programu finansiranja energetske efikasnosti koji je usvojila Vlada Srbije.

Vlada Srbije podseća i na dugačak spisak aktivnosti i poslova kojim će se unaprediti energetska efikasnost.

Kako se navodi, tu spada promena izolacije na objektima, zamena stolarije, unapređenje termotehničkih sistema u zgradama, zamena kotlova, ugradnja elektronskih pumpi, ugradnja ventila sa termostatima, toplotnih pumpi.

"NOVI ZAKONI IZ OBLASTI ENERGETIKE I RUDARSTVA UGLAVNOM NE PREPOZNAJU INTERES GRAĐANA"

Među navedenim poslovima koji treba da povećaju energetsku efikasnost navodi se i ugradnja opreme za automatsku kontrolu grejanja, ugradnja novih sistema za klimatizaciju, ventilaciju, centralnu pripremu tople vode.

U poslove spadaju i modernizacija osvetljenja, zamena svetiljki, kao i ugradnja automatskih sistema za kontrolu osvetljenja.

Nosioci programa za energetsku efikasnost su, kako se navodi, Republika Srbija, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine, privredna društva, kao i druga pravna lica čiji je osnivač neka jedinica lokalne samouprave, autonomna pokrajina, ili Republika Srbija.

U utorak, 9. februara 2021. godine inače je završena javna rasprava o čitavom setu novih zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima se nalazi i Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Na račun Srbije često stižu optužbe da previše koristi ugalj i lignit za proizvodnju električne enegije u termoelektranama i tako ispušta daleko više štetnih materija u vazduh nego što je to slučaj u svim zemljama Evropske unije.

Smanjenje potrošnje toplotne ili električne energije, kako naglašavaju stručnjaci, predstavlja samo jednu u nizu mera koje bi trebalo da smanje zagađenje životne sredine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.