Vesti iz zemlje

05.05.2016. 16:24

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije sutra odlučuje o sudbini konkursa za naučne projekte

Vlada Srbije odlučiće na sutrašnjoj sednici o sudbini konkursa za naučno istraživačke projekte, a resorni ministar Srđan Verbić najavio je da će zastupati stav da on ne treba da bude poništen i da bude produžen za nedelju-dve. 

„Na vladi je da da konačno mišljenje, ja ću na sutrašnjoj sednici braniti ono što je stav Ministarstva. Ono što će biti moj dodatni predlog je da se izađe u susret zahtevima da se konkurs produži za nedelju ili dve“, rekao je Verbić na tribini Centra za promociju nauke Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji. 

Konkurs za naredni ciklus finansiranja naučnoistraživačkih projekata raspisan je 13. aprila i traje 30 dana.

Verbić je naveo i da se odgovor na to šta se dogodilo sa naukom može dobiti u jednoj rečenici  – da imamo budžet za nauku koji je isti kao pre šest godina.

„Onda smo imali 11.000 ljudi u sistemu, a danas 18.000. Danas su nam mnogo skromnije procene kako će rasti izdvajanje za nauku. Činjenica je da imamo isti iznos novca kojim se finansiralo 11.000 za sada mnogo veći broj istrazivača“, rekao je Verbić. 

Kako je dodao, danas nema novca za sve te ljude i bilo koji konkurs koji se dogodi ove godine će morati da se suoči sa tim problemom.

„Po prvi put će značajan broj istraživača morati da ostane bez projekta, jer novca nema. Sve vreme pričamo o 11,2 miijarde dinara koje imamo za projekte istraživanja, kako god mi formulisali u tekstu konkursa 11,2 ostaje 11,2“, navo je Verbić.

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović rekao je da ta institucija kao glavni problem u konkursu vidi to što već godinu dana ne postoji Nacionalni savet za nauku.

„To je stvorilo prostor da se jave druge institucije koje brinu o nauci, pa sad imamo situaciju da o tome vode računa oni koji su zainteresovani“, rekao je Popović, dodajući da je zamerka SANU i to što je omogućeno da projekte predlažu i neakreditovane institucije za naučni rad. 

Popović kaže da ne postoji niko ko je zadovoljan konkursom, ali i da smatra da konkurs treba sprovesti bez odlaganja, kako ne bi bila naneta dodatna šteta nauci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Voće 17%, povrće 36, meso 15% i gorivo 10%, zbirno 3,3%? Verovatno su za 54% pojeftinili rezervni delovi za interkontinentalne rakete, 66% stabilizatori za satelite i čak 82% saharski pesak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.