Vesti iz zemlje

15.12.2014. 16:48

Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Vlada usvojila Predlog budžeta za 2015, deficit oko 159 milijardi

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2015. kojim je planiran prihod od 924,4 milijarde dinara, a rashodi su 1.083 milijarde zaokruženo.
Ministar finansija Dušan Vujović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije rekao da je planirani deficit 158,6 milijardi i uporediv sa budžetskim deficitom iskazanim na početku godine i rebalansom na kraju godine.
On je podsetio da je na početku godine deficit iznosio 163,8 milijardi a u rebalansu 213 miljiardi dinara. 
Ministar finasnija je rekao da je to po mnogo čemu istorijski budžet i da su prvi put rashodi budžeta za sledeću godinu manji od onih u tekućoj godini. 
„Ovaj budžet je odgledalo odgovorne fiskalne politike“, rekao je Vujović. 
Vujović je rekao i da je ovaj budžet dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda. 
Budžet Srbije za 2015. godinu je prvi klučni program koji ne nudi samo priliku da se reše problemi deficita već i da se reše strukturni problemi koji su prozrokovali deficite u prethodnim godinama, izjavio je Vujović. 
Vujović je rekao da su predlogom novog budžeta po prvi put rashodi od 1.083 milijarde dinara niži od predviđenih na početku godine, kada su bili projektovani na 1.094 milijarde dinara ali i od onih predviđenih rebalansom. 
Ministar je kazao da su rashodi smanjeni za oko 10 milijardi dinara u odnosu na početak godine i za oko 120 milijardi dinara u poređenju sa rebalansom. 
Ovaj budžet je i prvi ključni korak koji je dobio podršku MMF a koji će razmatrati Savet direktora tog fonda, rekao je ministar i dodao da se sa MMF osim o centralnom budžetu razgovara i o budžetima lokalnih samouprava, puteva i koridora…. 
Pored uravnoteženog budžeta biće sprovedene i reforme u oblasti javnih preduzeća, rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju, reforma javne uprave koja mora da bude efikasnija, energetsko osamostaljivanje Srbije i smanjenje deficita u oblasti energetike. 
Ministar je rekao da se Predlogom budžeta štedi 65 milijardi dinara na nivou države. 
Štedeće se, kaže, na subvencijama, ali ne i u domenu socijalne zaštite. 
Predlog budžeta predstavlja i punu transparentnost svih transakcija, kaže ministar i kao važno ističe da su sve stavke iskazane prema međunarodnim metodologijama. 
Budžet je, dodao je, rađen na osnovu konzertavitvin makroekonomskih pretpostavki, te da će državni prizviod zahtevati neko vreme da se država oporavi od od štete načinjene poplavama tokom ove godine. 
Ozbiljniji pozitivan rast se očekuje u 2016. i 2017. godini, kaže ministar naglasivši da prilikom izrade budžeta nije uzeto u obzir niz investicionih rpojekata koji će biti realizovani početkom naredne godine i koji će svoje pune efekte dati tek za nekoliko godina, ali u nekim oblastima i na samom početku njihove realizacije. 
Ministar je najavio da u narednoj godini neće biti povećanja poreza, ali da će se prihod od poreza nastojati povećati boljom naplatom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ako već inspekcija radi svoj posao kako treba zašto onda nisu tražili nalaze sa sistemskih pregleda zaposlenih? Nijedan radnik kajzena nije bio na OBAVEZNOM sistemskom pregledu koji je po zakonu obavezan pre stupanja na radno mesto. Isti taj lekarski pregled je naveden u ugovoru koji radnici potpisuju ali niko nije bio poslat na isti. Što se tiče toaleta u upravnoj zgradi isti je zabranjen za radnike pogona kao i bilo kakav ulazak radnika u upravnu zgradu bez najave ili poziva rukovodstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.