Vesti iz zemlje

20.11.2017. 15:04

FoNet

Autor: Nova Ekonomija

Vladimir Kostić: Srbiju pustoše nekompetentnost, korupcija, hipokrizija i paranoja

Isuviše veliki broj pojedinaca i institucija očekuje da Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU) kolektivnim glasom komentariše dnevno politička zbivanja, izjavio je predsednik SANU Vladimir Kostić na svečanosti povodom dana Akademije.

On je dodao da se po pravilu zahteva da ta reagovanja, koja neodoljivo podsećaju na političku platformu, budu ista kao stavovi naručilaca.

„Od SANU se u javnosti najčešće traži konkretno političko određivanje prema, ne samo dnevnim događajima, a kada takvo uplitanje SANU nije delotvorno, pokušava se sa uplitanjem pojedinačnih članova SANU čijim stavovima se odmah pripisuje stav akademije, iako su to njihovi lični stavovi“, rekao je Kostić.

Veoma često razne institucije i pojedinci traže reagovanja pod plaštom SANU da bi oni onda delovali iz drugog plana zaklonjeni autoritetom akademije, rekao je Kostić.

„Umesto horskog usklađivanja koje prerasta u manipulaciju i pritisak, mi treba da održavamo i ohrabrujemo atmosferu konstruktivnog javnog delovanja naših članova. Mi ne možemo i ne želimo da se ponašamo kao kakva politička partija“, rekao je predsednik SANU.

Okolnosti u kojima Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas deluje su bitno određene nesporazumima u civilizacijskom prostoru kome pripadamo uz specifične probleme sa kojima se Srbija suočava, rekao je on.

Jedna mudra osoba je rekla da su četiri jahača apokalipse koji dugo pustoše Srbiju nekompetentnost, korupcija, hipokrizija i paranoja.

Nekompetentnost sa antiintelektualizmom uz krizu parlamentarne demokratije uvodi nam nekontrolisanu plimu populizma uz izlive često nejasno usmerene netrpeljivosti po tabloidnim dnevnicima ili društvenim mrežama, upozorio je Kostić.

„Mi u SANU moramo sa više hrabrosti da se suočimo sa savremenim fenomenima, da pokušamo da ih razumemo bez mrzovolje i eventualno ih uključimo u naše aktivnosti i ne smemo dozvoliti da neke stvari koje su prihvaćene u svetu isuviše dugo čekaju pred našim vratima“, rekao je on.

Kostić je izjavio da SANU treba da aktivno učestvuje u politici održavanja i kreiranja vrednosti i vrednosnih sistema u našem društvu i dodao da kroz razne aktivnosti pokušava da promoviše stvaralaštvo članova sa „možda naivnom idejom“ da mladima uputimo poruku da je ovde i sada stvaralaštvo moguće a rad isplativ.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.