Vesti iz zemlje

16.10.2023. 01:11

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Vodovodi gube polovinu vode upućene potrošačima

Pixabay

Voda za piće

Vodovodi u Srbiji izgube 54 odsto vode koju upute u potrošnju i oko 71 odsto od količine prodate vode, što je podatak koji Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture ocenjuje kao „alarmantan“. U Srbiji su veliki i gubici takozvane zahvaćene vode, koja se pre prerade uzima (zahvata sa izvorišta), , i kreću se od 35 do 42 odsto.

U analizi efekata Preloga Zakona o izmenama Zakona o komunalnim uslugama navodi se da se u potrošnju pošalje oko 65 odsto zahvaćene vode (445 miliona kubika), od čega 48 odsto (330 miliona kubika) za potrošnju domaćinstava i 26 odsto (115 miliona kubika) za potrošnju industrije i institucija.

Bagatelne cene vode i njenog prečišćavanja

Prosečna cena vode za domaćinstva u 2021. godini je bila 51,80 dinara po kubiku, a minimalna cena je bila 27,3 dinara/m³.

Prosečna cena kanalizacije (sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja) otpadne vode za domaćinstva u 2021. godini je bila 21,0 dinara po kubiku, sa minimalnom cenom od oko 5,2 dinara po kubiku.

„Sa ovakvim cenama preduzeća vodovoda i kanalizacije ne mogu održati ni postojeći nivo usluga, ni izdržati promene koje ih čekaju, pa prikupljeni podaci pokazuju neophodno učešće budžetskih transfera i drugih bespovratnih sredstava“, dodaje se u analizi.

DOMAĆINSTVA NAJVEĆI POTROŠAČI

Kako se dodaje, u Srbiji domaćinstva troše oko 74 odsto vode upućene u potrošnju, industrijski sektor oko deset odsto, a preostali korisnici oko 16 odsto isporučene vode.

Mišljenje nadležnog Ministarsatva graševine, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), kako se naglašava, je da je neto specifična potrošnja u stvarnosti veća, a da se jedan njen deo krije u komercijalnim gubicima (potrošena, ali neobračunata i nenaplaćena voda).

Kako se dodaje, smanjila se količina zahvaćene vode (3,2 odsto) i potrošnja (12,6 odsto), dok su gubici vode porasli (20,4 odsto).

PRONAĆI GDE SE VODA GUBI

Pažnja koja se poklanja problemu gubitaka vode je različita od preduzeća do preduzeća i generalno nedovoljna. Radi se o značajnim količinama izgubljene vode, za čije se dobijanje i korišćenje ulažu značajna kadrovska, materijalna i finansijska sredstva, dodaje se u tekstu.

„Opremu za pronalaženje gubitaka vode i specijalizovane timove za rad sa tom opremom za smanjenje gubitaka vode ima svega oko 42 odsto preduzeća. Prave specijalizovane timove koji sistematski i planski rade na smanjenje gubitaka nema niko ili skoro niko“, dodaje se u analizi efekata primene zakona.

STANJE NA TERENU

Jedan od uzroka nedovoljne posvećenosti preduzeća smanjenju gubitaka vode je i njena niska cena, pa se preduzećima ne isplati da pojačaju rad na smanjenju gubitaka vode, mada bi tako dobijena bila oko 15 puta jeftinija od novo-dovedene vode.

Ipak, kako se naglašava, pojedini vodovodi sa ograničenim kapacitetima izvorišta počinju da posvećuju više pažnje smanjenju gubitaka vode, jer na okolnim izvorištima više nema vode koja se lako može dovesti u potrošnju.

Kako se dodaje, na organizovane sisteme snabdevanja vodom u Srbiji priključeno je oko 86,5 odsto stanovnika na teritorijama koje pokrivaju komunalna preduzeća.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za 2021. godinu, u
Srbiji se preko komunalnih vodovodnih sistema zahvata 687 miliona kubika godišnje, odnosno oko 21,7 kubika u sekundi (m³/s).

Revizorima stigli odgovori nadležnih: Umesto fabrike, vodu „pušta“ komisija

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.