Vesti iz zemlje

06.11.2020. 10:46

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Vrbas: Nema ko da upravlja postrojenjem za otpadne vode

Ekološki pokret Vrbasa uputio je zahtev novoj ministarki, Ireni Vujović da hitno produži podršku za rad postrojenja ya preradu otpadnih voda u tom gradu, jer nema nikog ko bi mogao da zameni stručnu ekipu francuske kompanije Veolia, ...

Foto: Wikipedia/ Novosivacki

Ekološki pokret Vrbasa uputio je zahtev novoj resornoj ministarki, Ireni Vujović, da hitno produži podršku za rad postrojenja za preradu otpadnih voda u tom gradu, obzirom da nema nikog ko bi mogao da zameni stručnu ekipu francuske kompanije Veolia, koja je njim do sada upravljala.

Kako se navodi u saopštenju, situacija „stiže sa nadolazećom plimom problema“ i mogla bi da zakomplikuje život većini građana u opštinama Vrbas, Кula i Srbobran.

U saopštenju se podseća i da je prečistač najveća ekološka investicija u regionu, jedina koja je 100% finansirana sredstvima Evropske unije, kao i da su lokalne samourprave Vrbas i Кula bile samo u obavezi da obezbede dovoljnu količinu otpadne vode za rad, što, kako se dodaje, nisu učinili.

„Кoliko nam je poznato, 6. novembra 2020. godine ističe Ugovor sa održavaocem prečistača, koji nije produžen“, navodi se dalje u otvorenom pismu Ekološkog pokreta Vrbas.

BLAGO NJIMA: U SAMO TRI GRADA NOVA POSTROJENJA ZA PRERADU OTPADNIH VODA

Predstavnici tog pokreta dodaju i da im je poznato da ne postoji lokalni ili regionalni kapacitet koji bi bez pripreme uskočio i nastavio tehničku i stručnu podršku u radu postrojenja.

To prema njihovim rečima znači da će sve otpadne vode koje su trenutno pod tretmanom u postrojenju, ostati bez tretmana pa bi moglo da dođe do novog prljavog udara na Veliki bački kanal gde bibi građani Srbobrana izvukli deblji kraj.

Dodaje se i da je tokom kratkog perioda upravljanja postrojenjem stručna ekipa Veolie uspela da podigne nivo poslovanja, racionalizacijom i značajnim uštedama, neophodnim za održivi rad postrojenja. 

Sve to je, objašnajvaju neophodno za formiranje pristupačne cene tih usluga za građane i poslovne operatere, a bez prečišćavanja otpadnih voda moglo bi da se dođe u situaciju u kojoj remedijacija Velikog bačkog kanala ne bi bila moguća.

„Postoji velika obaveza prema glavnom investitoru, Evropskoj Uniji. Lokalna samouprava, po našim spoznajama, nije u stanju da preuzme upravu nad prečistačem jer nema dovoljno stručnih i obučenih ljudi“, napominje se u pismu ministarki.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.