Vesti iz zemlje

07.11.2017. 10:59

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Vučić se nada da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju aranžmana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Na sastanku je ocenjeno, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom sprovođenja aranžmana sa MMF-om, koji ističe februara iduće godine.

Vučić i Ruf su razgovarali o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Misija MMF-a danas završava posetu Beogradu povodom osme, završe revizije aktuelnog aranžmana.

„Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predvidjene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima“, istakli su predstavnici MMF-a na sastanku sa Vučićem. 

Ocenili su da uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti. 

Prognoza misije MMF-a je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti dva odsto, a 3,5 procenata u 2018. godini.

Misija MMF-a je procenila i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog, a da se stopa javnog duga spustila za više od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Sa vlastima u Srbiji predstavnici MMF-a su dogovorili ključni parametri budžeta za 2018. godinu. 

„Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima“, navodi se u saopštenju posle sastanka Vučića sa delegacijom MMF-a.

Dodaje se da bi reostale strukturne nedostatke u javnom sektoru Srbije trebalo rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će, kako je istaknuto, neminovno dovesti do rasta privatnog sektora. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.