Vesti iz zemlje

20.10.2016. 10:04

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vučić: Srbija će biti deo humanitarne akcije koju predvodi Rusija u Siriji

Srbija će biti deo humanitarne operacije koju predvodi Rusija i poslaće pomoć opkoljenom Alepu u Siriji. Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će Srbija poslati humanitarnu pomoć, dodajući da u tome nema nikakve političke priče.

Ipak, uključivanje Srbije je osetljivo pitanje, navode analitičari, zbog spoljnopolitičkih prilika i komplikovane situacije u Siriji.

Za stanovnike razorenog Alepa, humanitarna operacija u ruskoj organizaciji. Među zemljama koje pomoć šalju – Belorusija, Jermenija, Kina, Indija, Azerbejdžan, Kazahstan, i Srbija.

„Ne šaljemo mi oružje već šaljemo ćebad i lekove, ko god nam bude tražio poslaćemo svakom čoveku. Ne razumem kakva se to velika politička priča diže i pravi oko ćebadi i lekova i brašna i šećera. Šta je tu tako interesantno, ta ćebad hoće da povrede nekoga ne razumem šta je problem“, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Zadatak da pomoć pripremi za transport ima Ministarstvo odbrane. Ministar Đorđević međutim, o tome nije raspoložen da govori.

„Problem je to, što bi čak i slanje humanitare pomoći u ovakvim okolnosti moglo da bude shvaćeno kao svrstavanje na jednu, rusku stranu“, objašnjava profesor Zoran Dragišić, inače poslanik SNS-a.

On dodaje da bi to u svakom slučaju kod SAD i EU izazvalo određena podozrenja. 

„Ja lično bih se uzdržao od bilo kakvog uključivanja na bilo koji način, pa čak i na tom najneutralnijem nivou kao što je slanje humanitarne pomoći u Aelpo“.

Marko Đurišić, iz SDS-a kaže da humanitarna pomoć ne bi trebalo da bude sporna.

„Nažalost živimo u svetu u kome je sve politika pa i to čijim avionom se dostavlja pomoć. Nadam se da ćemo to izvesti pametno, da ne bi bili uvučeni u te odnose velikih sila koji se dole prelamaju“.

Vojni komentator Aleksandar Radić ocenjuje da će u ovoj situaciji Srbija teško ostati izvan interesa velikih sila – zbog čega će morati da plati političku cenu.

„Za razliku od situacije letos kada bi humanitarna pomoć i mogla da se povuče kao jedna elegantna zamisao da Srbija pokaže da je spremna da sarađuje sa Rusijom kao stvarni saveznik, a s druge strane da ne dođe do preterano negativnih reakcija Zapada. E sada kada se oko Alepa direktno konfrontiraju američki i ruski interesi ozbiljno je pitanje da li male zemlje treba u to da se mešaju“, rekao je Radić.

A da li Vlada zbog učešća u ruskoj humanitarnoj operaciji već trpi pritiske Zapada?

„Sve pritiske primam k znanju, i kao što vidite nisam mnogo ni uplašen, ni zabrinut, zato što uvek radimo ispravne stvari za svoju zemlju. Srbija je suverena i nezavisna zemlja“, naveo je Vučić.

Mediji navode da će Srbija pomoć Alepu uputiti ruskim avionima preko humanitarnog centra u Nišu. U paketu koji je spremila – ulje, brašno, šećer, odeća, obuća, lekovi i elektroagregati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.