Vesti iz zemlje

10.03.2016. 10:18

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

VUJAČIĆ: Poljoprivrednici će morati da se prilagode tržištu

Srpske poljoprivredne proizvođače očekuju veliki izazovi u prilagođavanju tržišnim uslovima usled velikog pada cena poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou.

Na to je na Kopaonik biznis forumu upozorio direktor operacija i izvršni direktor Viktorija grupe Nikola Vujačić.

„Moramo da naučimo da se ponašamo tržišno i tražimo komparativne prednosti i ulažemo u proizvodnju koja će biti bolja od konkurencije“, kazao je on.

Vujačić je ocenio da su komparativne prednosti Srbije u proizvodnji nekih vrsta voća kao što su jabuke i maline, kao i u organskoj proizvodnji, dok tih prednosti nema u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.

„Ne postoji ni jedna industrija koja će opstati, ako ceo lanac u toj proizvodnji nije konkurentan i održiv“, kazao je on.

Vujačić je dodao da je trenutno surova tržišna utakmica na globalnom tržištu, a pogotovo u poljoprivrednoj proizvodnji i da srpski proizvođači teško da mogu da budu konkurentni u situaciji kada druge zemlje daju veće podsticaje toj privrednoj grani.

On je naveo primer da susedna Hrvatska daje podsticaje poljoprivrednicima od oko 300 pa do 700 evra po hektaru.

Viktorija grupa, prema njegovim rečima je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji koja godišnje od izvoza ima neto prihod od 200 miliona evra.

On je dodao i da ta kompanija značajno finasira poljoprivredne proizvođače sa kojima saradjuje i otkupljuje njihovu robu,ali da na sreću u poslednje vreme i banke daju povoljne pozajmice za poljoprivrednu proizvodnju.

Kako je kazao, ranije je Viktorija grupa, za finasiranje poljoprivrednih proizvođača izdvajala i više od 120 miliona evra, a sada je to palo na trećinu.

On je naveo i da su poljoprivredne zadruge velika šansa za rast poljoprivredne proizvodnje, ali da su sada u Srbiji zadruge sve drugo nego ono čime bi trebalo da se bave i više liče na privatna preduzeća.

Vujačić je istakao i da na poslovanje kompanija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i izvoze, u velikoj meri utiče kurs evra i dolara, i da bi vlasti u zemlji trebalo da razmisle o tome kako da se na najbolji način pomogne tom sektoru da ne bude toliko zavistan od odnosa svetskih valuta.

On je pohvalio rešenja u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali je ocenio da bi bilo bolje da se lokalnim samoupravama uvede obaveza da izdaju zemljište u državnom vlasništvu investitorima koji žele da ga uzmu u zakup.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić je rekao da je problem naše poljoprivrede neorganizovanosti odnosno mala poljoprivredna gazdinstva koja su prepuštena sebi, kao i da još nismo završili restituciju zemljišta.

Predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je rekao da se privredi stalno nešto obećava, ali da se ta obećanja neispunjavaju i da se tako ne može podići konkurentnost poljoprivrednika.

Direktor Operacija Viktorija grupe, koja godišnje izveze oko 200 miliona evra poljoprivrednih proizvoda, Nikola Vujačić je rekao da je najvažnije da poljoprivrednici nauče tržišno da se ponašaju i da nastupaju tamo gde imamo konkurentske prednosti.

Suvlasnik I direktor prodaje kompanije Sirogojno kompani Djordje Ljubojević je kazao da najpre treba definisati ko može da se bavi poljoprivrednom prizvodnjom u Srbiji i da li ispunjava uslove za to.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.