Vesti iz zemlje

12.05.2014. 22:20

Tanjug, RTS

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Cilj ekonomskih mera su nova radna mesta

Cilj celog paketa mera vlade je otvaranje što više novih radnih mesta, izjavio je ministar privrede Dušan Vujović.

On napominje da je kreditni paket od 1,2 milijarde evra zapravo namenjen malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, uz određene poreske olakšice za nova zaposljavanja.

Poreske olakšice za zapošljavanje novih radnika motivisaće i preduzetnike da prijave radnike koji već rade, a novi preduzetnici će imati motiv da zapošljavaju više radnika pri pokretanju firmi i radnji, reako je Vujović za RTS. On je dodao da je krajni cilj tih mera rast tražnje, privrede i standarda građana. 

Najavljenih pet mera imaće efekta na kratak rok od šest meseci do godinu dana, a pravi efekti videće se kada se završi restrukturiranje javnih preduzeća, rekao je Vujović. 

Prenoseći utiske sa današnjeg sastnka sa predstavnicima građevinske industrije, Vujović je rekao da o rešenjima za ozdravljenje te grane nije moguće govoriti jer još nije uspostavljena ni dijagnoza. 

On je nagovestio da bi stanogardnja u Srbiji mogla da bude jeftinija ukoliko bi se investitorima i građevinskom firmama zemljište za gradnju davalo na korišćenje, tako da ne bi morali da ga kupuju, a komunalna infrastruktura bi se jefinija naplaćivala. 

Komentarišući današnje usvajanje izmene Zakona o privatizaciji, čime je odložena mera prekida davanja subvencija i stečaj nad oko 153 državna preduzeća, Vujović je rekao da će restruktuiranje tih preduzeća ipak biti zavrseno do kraja godine. On je najavio da će prvi talas restruktuiranja krenuti 1. jula, a drugi 1. oktobra, tako da bi ceo posao trebalo da se završi u ovoj godini.

Niže kamate kad nam poraste kreditni rejting

Povodom žalbi domaćih preduzeća da su kamate na kredite u Srbiji previsoke, Vujović je ocenio da banke u Srbiji previše naplaćuju kreditni rizik zemlje, kada određuju kamate na zajmove. Na to je predsednik Upravnog odbora Sosjete general banke Goran Pitić rekao da svetske bonitetne agencije određuju kreditni rejting svake zemlje i na osnovu toga se određuje cena kapitala koje naše banke kupuju u inostranstvu. 

Kada kreditni rejting Srbije bude poboljšan tada će i cena kapitala biti niže i tada će se stvoriti i prostor za smanjenje refeerntne kamate NBS, a krajnji efekat biće niže kamate u domaćim bankama, objasnio je Pitić. 

On je primetio da trenutno najviše nenaplativih kredita u Srbiji ima u građevinskoj industriji, ali bankarskom sektoru nije u interesu da taj sektor nestane, tako da državne subvencije na kredite privredi tu mogu puno da pomognu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Postoji neki naročiti razlog, zašto je ovo samo za migrante a ne i za redovne državljane R. Srbije? Kako mislite da se obezbedite od situacije da migrant pokupi pare i samo nastavi dalje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.