Vesti iz zemlje

30.09.2015. 16:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Ne dugujemo novac štedišama Ljubljanske i Invest banke

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da Srbija nije dužna 300 miliona evra štedišama bivše Ljubljanske i Invest banke.
On je kazao da vlada razmatra odgovor Savetu Evrope kojim se Beograd poziva da što pre omogući isplatu ovih starih štednih uloga.
„Srbija nikome nije dužna 300 miliona, to su štediše koje su bile kod komercijalnih banaka. Prema tome, štediše imaju svoja potraživanja prema komercijalnim bankama, kao što su imali tamo prema Ljubljanskoj banci“, izjavio je Vujović na konferenciji za novinare u Srpskoj asocijaciji menadžera. 
On je rekao da je Vlada dobila upit Saveta Evrope, koji poziva Srbiju da primeni presudu Međunarodnog suda pravde i što pre usvoji zakon koji će omogućiti isplatu ovih starih štednih uloga, i dodao da se razmatra mogućnost šireg pravnog odgovora na njihov dopis. 
„Zalagaću se na radnom telu koje smo napravili, da ne postoji paralela između Ljubljanske banke i sistema koji je napravljen u Srbiji, gde se država pojavila kao posrednik između banaka i štediša i ponudila svojim građanima kompenzaciju zato što banke nisu bile u mogućnosti da ispune svoje obaveze prema štedišama“, poručio je on. 
Ministar je podvukao da u tome postoji bitna pravna razlika i da će se Srbija truditi da tu razliku pokaže. 
Savet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da primeni presudu Međunarodnog suda pravde i što pre usvoji zakon koji će omogućiti isplatu stare devizne štednje. 
U zakljucima sa zasedanja Saveta, srpske vlasti se podsećaju da je sud u Strazburu jula prošle godine, u predmetu „Alići i ostali“ naložio Srbiji i Sloveniji da zakonom reguliše isplatu starih štednih uloga bivše Ljubljanske i Invest banke u iznosu od 310 miliona evra i dao im godinu dana da taj zakon usvoje. 
Srbija to nije učinila u zadatom roku, tako da je Savet ministara zatražio da što pre usvoji nacrt pomenutog zakona, u sladu sa akcionim planom koji je vlada već donela i dostavila SE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nije u pitanju samo losa infrastruktura. U pitanju je i redovno parkiranje po biciklistickim stazama i onim delovima kolovoza koji sluze za biciklisticki saobracaj, kao i potpuna nezainteresovanost komunalne policije za resavanje tog problema koji ugrozava i pesake i bicikliste i ostatak saobracaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.