Srbija

14.07.2014. 10:13

RTS, B92

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Smanjiti penzije za 10 odsto

Srbija

14.07.2014. 10:13

Vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da je njegov predlog da ove godine osim plata u javnom sektoru i penzije budu smanjene za 10 odsto.
Vujović je za RTS kazao da je to njegova radna hipoteza i da će i taj predlog, u sklopu svih ekonomskih mera za oporavak privrede, tek razmatrati Vlada Srbije i doneti odluku da li će i za koliko penzije biti niže.
„Pokušaćemo da ostanemo ove godine na 10 odsto smanjenja plata i 10 odsto penzija. Mislim da je to razumno, ali to će tek vlada odlučiti, o kombinaciji mera. To je moja radna hipoteza. Ceo paket mora da bude održiv“, kazao je Vujović, koji je privremeno preuzeo resor finansija, posle ostavke Lazara Krstića u subotu, 12. jula.
Kako je objasnio, njegov cilj za finansijsku politiku zemlje je taj da teret podnesu svi, ne samo najosetljiviji – penzioneri i radnici, već sve grupe, kako bi do kraja 2017. godine deficit budžeta bio smanjen na 130 milijardi dinara. 
„Već 36 sati razmišljam kako to sprovesti, znam i dubinu problema i koji je cilj, da linearno spuštamo deficit 60 milijardi dinara godišnje. Moj cilj je da se rasporedi i na sivu ekonomiju, da svi plaćaju akcize i poreze i ako bi se javna preduzeća dovela u red, do minumuma bismo smanjili pritisak na smanjenje plata i penzija“, naveo je on. 
Vujović je kazao i da su javna preduzeća ogroman problem, jer na garancije i njihove dugove otpada polovina povećanja dugovanja države. 
Na pitanje da li će poskupeti struja i za koliko, Vujović je kazao da samo poskupljenje nije rešenje, ali i da se bez poskupljenja ne može. 
„Mislim da samo poskupljenje nije rešenje, postoje problemi menadžmenta, tehničkih gubitaka od 18 odsto, 16 odsto struje se ne plaća, to je ono što smanjuje potrebu da se poveća cena struje i ne može da se reši samo povećanjem, a da se poveća cena i to ne sredi ni to nije rešenje“, kaže on. 
Sa druge strane, kako je naveo, bez poskupljenja struje nećete imati štednju tog enrgenta, niti supstituciju drugim energentima. Srbija je zemlja koja najviše kilovata po jedinici proizvoda troši u Evropi. 
Na pitanje da li su ovi stavovi o ekonomskim reformama politički ili ekonomski, Vujović je kazao da je to „ekonomska računica koja je politički i socijalno održiva“. 
Govoreći o Zakon o radu, koji bi Skupština Srbije trebalo sutra da usvoji, Vujović je kazao da odredbe tog zakona omogućavaju lakše zapošljavanje i fleksibilnost, a bez toga nema novih investicija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. BARCLAYS KREDIT COMPANY
  Nudimo privatni, komercijalni i osobni zajmovi s vrlo niskim
  Godišnju kamatnu stopu od samo 3% u roku od 1 godine do 20 godina
  Trajanje plaćanje bilo kojeg dijela svijeta.
  Dajemo kredite u rasponu od $ 5.000 do $ 200.000.000,00
  USD.Our osiguran kredit i maksimalnu sigurnost je naš
  prioritete, zainteresovana lica treba da nas kontaktirate danas Via
  E-mail: barclaysnationwideloan@mail.com
    barclaynationwidecompany@financier.com
  Imajte na umu da ako ispod 18 godina
  ne treba primjenjivati, sve informacije će biti pravilno komentar:
  visokih državnih komisija, tako da ste sigurni da je originalni prije
  primjenjuju.
  APLIKANT INFORMACIJE.
     1 Naziv: ………………………….
     2 Država ………………………….
     3 Adresa: ……………………..
     4 Starost: …………………………
     5 Fax: ……………..
     6 Broj zaposlenih: …………
     7 Zanimanje: ………………
     8 Spol: …………………….
     9 Mjesečni prihod: ………..
     10 iznos potreban: ………
     11 trajanje kredita: …………..

  E – mail: barclaynationwidecompany@financier.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.